Publicat 05/10/2014 11:10

El pare de la fertilitat masculina aposta per congelar el semen per preservar la seva potencialitat

El científico Paul Devroey
CLÍNICA EUGIN

BARCELONA, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

El considerat pare de la fertilitat masculina, el científic belga Paul Devroey, ha apostat per la congelació del semen com una via per preservar la fertilitat de l'home amb el pas del temps, ha subratllat en declaracions a Europa Press, amb motiu de la seva visita a la Clínica Eugin de Barcelona pel seu XV aniversari.

L'investigador, que al capdavant del Centre de Medicina Reproductiva de la Universitat Vrije va desenvolupar la tècnica de la microinjecció ICSI gràcies a la qual actualment es poden solucionar la majoria dels problemes d'infertilitat, ha descartat que augmenti aquest problema en les parelles.

Segons la seva opinió, el que sí que ocorre és que, "cada vegada més, les dones estudien, desenvolupen una carrera professional, organitzen molts aspectes de la seva vida i acaben posposant la maternitat; i amb el pas del temps, la fertilitat disminueix".

"Una possibilitat perquè els homes preservin la seva fertilitat és congelar l'esperma, perquè amb el pas del temps la producció d'esperma es ressent en casos extrems", ha defensat Devroey, que ha remarcat que es tracta d'una qüestió més social que fisiològica.

Segons la seva opinió, l'envidriament d'òvuls suposa un gran avanç en la reproducció assistida, perquè "iguala els drets entre dones i homes" i, malgrat que hi ha algunes societats no ho accepten, es tracta d'una cosa fascinant.

Milions de persones de tot el món s'han beneficiat de la seva tècnica ICSI, si bé un 10% dels homes té problemes de fertilitat, alguns fins i tot fins al punt de no tenir espermatozoides a l'ejaculat.

"El problema, per descomptat, és que en molts països aquest tipus de tècniques no estan disponibles perquè per a molta gent això no és una prioritat, per això cal treballar molt per intentar millorar els resultats i facilitar l'acceptació d'aquesta tècnica entre molta gent de tot el món", ha destacat.

Per a l'expert, els andròlegs han d'entendre els mecanismes de la infertilitat i de per què un home no produeix esperma de manera normal o no és capaç d'això, el que ha atribuït a factors genètics, tot i que "en molts altres encara no se saben les causes i això crea dificultats sobre quin tractament seguir".

"GAIREBÉ IMPOSSIBLE" QUE UN HOME NO PUGUI SER PARE

Ara el repte passa per saber com tractar a aquests homes, ha destacat l'expert que ha aconseguit que sigui "gairebé impossible" que un home no pugui ser pare biològic.

Ha rememorat la primera vegada que es van extreure espermatozoides directament dels testicles amb la finalitat d'utilitzar-los per fecundar un òvul, i molts col·legues deien que això no funcionaria perquè la fase final de desenvolupament dels espermatozoides, anomenada capacitació, es produeix després de l'ejaculació, quan entren en contacte amb els fluids del tracte genital de la dona.

"L'esperma ha d'estar capacitat", deien, fins i tot en els llibres, però juntament amb l'investigador Gianpero D. Palermo va aconseguir obtenir espermatozoides dels testicles d'un home a qui li havien diagnosticat aspermia --falta total de semen--.

Ha observat que a Espanya hi ha líders en la investigació sobre reproducció assistida i per això poden posar aquestes tecnologies al servei de la població, i per aquest motiu "tanta gent ve a Espanya per seguir un tractament de reproducció assistida".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés