Publicat 28/03/2019 12:25

Parallel i passeig de les Aigües, pitjor i millor lloc de Barcelona per córrer per la pollució

El Parallel, el pitjor lloc per córrer de Barcelona per la pollució i el passe
EUROPA PRESS

Les partícules contaminants poden ser un 50% superiors a zones amb trnsit segons un estudi

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

L'avinguda Parallel és el pitjor lloc de Barcelona per córrer pel seu nivell de contaminació, mentre que el passeig de les Aigües és el millor pels seus baixos nivells de dixid de nitrogen (NO2) i partícules contaminants (PM) 10 i 2,5, segons el I Estudi Zurich-Racc 'Prctica esportiva i qualitat de l'aire'.

El director de la Fundació Racc, Lluís Puerto, ha presentat aquest dijous l'informe, que pretén "millorar la informació dels corredors", per la qual cosa es van situar quatre punts de mesurament a la ciutat a les zones en qu acudeixen més: les avingudes Diagonal i Parallel i els passejos Marítim i de les Aigües.

La millor hora per córrer al passeig Marítim és a la tarda, per la baixada de contaminants, mentre que les millors hores per fer exercici a l'aire lliure al Parallel i la Diagonal són el migdia, entre les 12 i les 14 hores, els dies laborables.

Segons l'informe, "és preferible evitar els entrenaments durant el matí", de 7 a 11, ats que el nivell de contaminació és el més alt del dia a totes les ubicacions analitzades en un període de 36 hores.

Els caps de setmana, la contaminació segueix un patró similar als dies laborables pel que fa a zones i horaris, encara que els nivells es redueixen per la disminució del trnsit i l'activitat industrial.

Les PM poden ser un 50% superiors en zones amb trnsit i el NO2 pot arribar a multiplicar-se per sis, a la llum de l'estudi que parla de diferncies significatives entre els carrers amb i sense trnsit de grans ciutats com Barcelona i Madrid.

CAIGUDA EN PICAT EN UNS METRES

Una altra de les principals conclusions és que allunyar-se un metre del focus d'emissions pot reduir un 15% els contaminants, mentre que desplaar-se de dos a quatre metres els "redueix en picat", segons Puerto.

Com ja havia defensat un estudi de l'antic Creal, "sempre és millor fer esport, encara que un visqui en una ciutat contaminada", ha subratllat el director de la Fundació del Racc.

EL SEDENTARISME ÉS "PITJOR"

Puerto ha insistit que "el sedentarisme és pitjor que la mala qualitat de l'aire" i en qu la literatura científica no apunta a cap límit sobre el qual dissuadir a la població de no fer exercici a l'aire lliure.

Els impulsors de l'estudi --que també han fet a Madrid, Mlaga, Sevilla i Sant Sebasti-- demanen homogenetzar el sistema de classificació de dades sobre NOx i PM, aixecar murs vegetals, i integrar aquesta informació en les aplicacions que fan servir els corredors.

Puerto ha dit que "no s'han detectat concentracions de contaminants que generin alarma en cap de les ciutats o que desaconsellin la prctica de l'esport a l'aire lliure", i ha demanat estendre les estacions de mesura a més punts de la ciutat, tenint en compte que tres de les quatre zones estudiades no tenien cap estació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés