GIRONA 7 set. (EUROPA PRESS) -
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque, ha visitat aquest dissabte a la depuradora de Figueres (Girona) les obres per aportar aigua regenerada a un tram del riu La Muga i ha afirmat que treballs com aquests "permetran anar cap al canvi de model de l'aigua" i la seva gestió.
Ha destacat el tractament de les aigües depurades que es farà a Figueres: "Respon al primer acord que portem a debat al Govern de la Generalitat, que és anar cap a una transició hídrica", informa el Departament en un comunicat.
Aquests treballs pretenen augmentar la disponibilitat d'aigua al riu La Muga (repetint el model implantat en el tram final del Llobregat des de 2023), es fan per via d'emergència, costen 6,2 milions d'euros i es preveuen acabar durant l'octubre.
El Govern també preveu construir una Estació de Regeneració d'Aigua a la depuradora de Figueres, per aportar aigua regenerada a altres usos, com a agricultura i usos urbans.
L'aportació d'aigua regenerada des de la depuradora de Figueres donarà a la Muga 100 litres per segon (anualment suposarà una capacitat total de 2,7 hm), que actualment s'aporten a la riera de Figueres i acaben al mar.
UN MODEL A REPLICAR
Paneque ha destacat que aquesta nova manera de treballar el cicle de l'aigua permetrà "desacoblar la manca de pluviometria a Catalunya sumada a tota aquesta tecnologia pel reaprofitament i la reutilització" de l'aigua.
"Allà on es pugui replicar, ho farem. És un tractament fàcil que ocupa un volum reduït", ha afegit.