Publicat 04/04/2021 11:21

La pandèmia obliga la cooperació internacional catalana a reinventar-se

Archivo - Arxiu - Hospital de la Fundació Vicente Ferrer a Bathalapalli, al centre de l'Índia, on s'est atenent a pacients amb coronavirus.
AINA VALLDAURA / FUNDACIÓN VICENTE FERRER

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La pandmia del coronavirus ha condicionat la tasca de les ONG de cooperació internacional catalanes, que han sofert les dificultats del confinament tant a les seves seus com a l'estranger, i s'han vist obligades a reinventar-se per conservar el finanament i poder desenvolupar els seus projectes.

Així ho han indicat a Europa Press responsables d'ONG amb seu a Catalunya com la Fundació Vicente Ferrer (FVF), Metges Sense Fronteres (MSF), Entrepobles o Mans Unides, que tenen projectes a sia, frica i Amrica Llatina, on han mantingut les seves activitats malgrat la crisi sanitria global.

Una de les primeres dificultats que ha suposat la pandmia per a les ONG ha estat el confinament i les limitacions de mobilitat, que han afectat als viatges dels cooperadors, i ha potenciat el paper dels collaboradors locals i ha introduit el teletreball com una novetat en les dinmiques i activitats de les entitats.

"Ens hem trobat amb limitacions per fer viatges internacionals per també interns als pasos, tot i que les nostres contraparts locals moltes vegades han hagut de sortir sí o sí, perqu teníem feina sobre el terreny", ha indicat la cap de l'rea de projectes d'Entrepobles i responsable del Perú, Clara Ruiz.

Per la seva banda, el director de Recursos Humans de MSF, Guillem Pérez, ha explicat que han tingut treballadors bloquejats lluny de les seves cases durant mesos i "companys que malgrat estar molt cansats, davant les dificultats per poder enviar reemplaaments, han continuat fent les activitats en els projectes sense descans".

En el cas de MSF, ha afegit Pérez, les limitacions de mobilitat han estat especialment difícils, perqu els ha estat difícil trobar substituts: "En general, podríem dir que els perfils mdics i paramdics en el terreny han estat els més difícils de cobrir", ha dit.

"Estem esperant que tot aix passi per poder tornar a viatjar; és fonamental poder veure com funcionen les coses sobre el terreny, perqu sobre paper s'aguanta tot, i el contacte directe amb el soci local és vital", ha comentat, per la seva banda, la presidenta de Mans Unides a Barcelona, Mireia Angerri.

REFORMULACIÓ

Les ONG també han hagut d'adaptar els objectius dels seus projectes o incloure noves accions enfocades a la pandmia, sense deixar les seves activitats: "Nosaltres hem hagut de canviar tots els nostres programes hospitalaris i centrar-los en la Covid", ha detallat el director general de la Fundació Vicente Ferrer, Asensio Rodríguez.

"No hem deixat de fer res, per ens hem centrat molt en l'mbit sanitari", ha afegit Rodríguez, que recorda que el seu hospital a la regió d'Andra Pradesh és el referent en Covid-19 per a centenars de milers d'indis, per que no han abandonat els seus programes educatius, mediambientals o d'infraestructures.

A més, entitats com Entrepobles, més dedicades a la cooperació que a l'ajuda humanitria, també han hagut de modificar els seus projectes i han "adaptat els acompanyaments per cobrir necessitats bsiques com l'alimentació", ha destacat des del Perú la cooperant de l'ONG Agustina Daguerre.

"No sempre se'ns ha perms canviar els projectes per assumptes de burocrcia i finanament, per per sort nosaltres hem tingut flexibilitat i hem pogut reformular molts programes, sempre amb la intenció de generar equilibris per no donar una resposta asistencialista", ha afegit Daguerre.

FINANAMENT

La Generalitat ha donat facilitats per adaptar els formats i els calendaris d'execució dels projectes d'ONG finanats a través de l'Agncia Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i ha mobilitzat 3,6 milions d'euros extres per finanar actuacions humanitries internacionals per fer front a la pandmia.

El pressupost de l'ACCD al 2020 va ser de 30 milions d'euros, i aproximadament el 12% dels seus fons es va destinar a la pandmia, sense deixar de finanar els programes que les entitats havien comenat abans de la crisi, o els destinats a mbits diferents a l'atenció sanitria o humanitria, ha destacat la institució.

D'altra banda, les ONG coincideixen que els seus donants i socis han respost amb generositat a la pandmia, mantenint o augmentant la seva collaboració: "Aix és molt destacable perqu vol dir que la gent continua pensant que val la pena collaborar, fins i tot més que abans", ha afirmat el director de captació de fons de MSF, David Monllau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés