Publicat 04/04/2021 11:21CET

La pandèmia obliga la cooperació internacional catalana a reinventar-se

Archivo - Arxiu - Hospital de la Fundació Vicente Ferrer a Bathalapalli, al centre de l'Índia, on s'està atenent a pacients amb coronavirus.
AINA VALLDAURA / FUNDACIÓN VICENTE FERRER

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

La pandèmia del coronavirus ha condicionat la tasca de les ONG de cooperació internacional catalanes, que han sofert les dificultats del confinament tant a les seves seus com a l'estranger, i s'han vist obligades a reinventar-se per conservar el finançament i poder desenvolupar els seus projectes.

Així ho han indicat a Europa Press responsables d'ONG amb seu a Catalunya com la Fundació Vicente Ferrer (FVF), Metges Sense Fronteres (MSF), Entrepobles o Mans Unides, que tenen projectes a Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, on han mantingut les seves activitats malgrat la crisi sanitària global.

Una de les primeres dificultats que ha suposat la pandèmia per a les ONG ha estat el confinament i les limitacions de mobilitat, que han afectat als viatges dels cooperadors, i ha potenciat el paper dels col·laboradors locals i ha introduit el teletreball com una novetat en les dinàmiques i activitats de les entitats.

"Ens hem trobat amb limitacions per fer viatges internacionals però també interns als països, tot i que les nostres contraparts locals moltes vegades han hagut de sortir sí o sí, perquè teníem feina sobre el terreny", ha indicat la cap de l'àrea de projectes d'Entrepobles i responsable del Perú, Clara Ruiz.

Per la seva banda, el director de Recursos Humans de MSF, Guillem Pérez, ha explicat que han tingut treballadors bloquejats lluny de les seves cases durant mesos i "companys que malgrat estar molt cansats, davant les dificultats per poder enviar reemplaçaments, han continuat fent les activitats en els projectes sense descans".

En el cas de MSF, ha afegit Pérez, les limitacions de mobilitat han estat especialment difícils, perquè els ha estat difícil trobar substituts: "En general, podríem dir que els perfils mèdics i paramèdics en el terreny han estat els més difícils de cobrir", ha dit.

"Estem esperant que tot això passi per poder tornar a viatjar; és fonamental poder veure com funcionen les coses sobre el terreny, perquè sobre paper s'aguanta tot, i el contacte directe amb el soci local és vital", ha comentat, per la seva banda, la presidenta de Mans Unides a Barcelona, Mireia Angerri.

REFORMULACIÓ

Les ONG també han hagut d'adaptar els objectius dels seus projectes o incloure noves accions enfocades a la pandèmia, sense deixar les seves activitats: "Nosaltres hem hagut de canviar tots els nostres programes hospitalaris i centrar-los en la Covid", ha detallat el director general de la Fundació Vicente Ferrer, Asensio Rodríguez.

"No hem deixat de fer res, però ens hem centrat molt en l'àmbit sanitari", ha afegit Rodríguez, que recorda que el seu hospital a la regió d'Andra Pradesh és el referent en Covid-19 per a centenars de milers d'indis, però que no han abandonat els seus programes educatius, mediambientals o d'infraestructures.

A més, entitats com Entrepobles, més dedicades a la cooperació que a l'ajuda humanitària, també han hagut de modificar els seus projectes i han "adaptat els acompanyaments per cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació", ha destacat des del Perú la cooperant de l'ONG Agustina Daguerre.

"No sempre se'ns ha permès canviar els projectes per assumptes de burocràcia i finançament, però per sort nosaltres hem tingut flexibilitat i hem pogut reformular molts programes, sempre amb la intenció de generar equilibris per no donar una resposta asistencialista", ha afegit Daguerre.

FINANÇAMENT

La Generalitat ha donat facilitats per adaptar els formats i els calendaris d'execució dels projectes d'ONG finançats a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i ha mobilitzat 3,6 milions d'euros extres per finançar actuacions humanitàries internacionals per fer front a la pandèmia.

El pressupost de l'ACCD al 2020 va ser de 30 milions d'euros, i aproximadament el 12% dels seus fons es va destinar a la pandèmia, sense deixar de finançar els programes que les entitats havien començat abans de la crisi, o els destinats a àmbits diferents a l'atenció sanitària o humanitària, ha destacat la institució.

D'altra banda, les ONG coincideixen que els seus donants i socis han respost amb generositat a la pandèmia, mantenint o augmentant la seva col·laboració: "Això és molt destacable perquè vol dir que la gent continua pensant que val la pena col·laborar, fins i tot més que abans", ha afirmat el director de captació de fons de MSF, David Monllau.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés