Actualitzat 22/10/2015 17:07

Pancorbo retrata el Nadal sudanès a la seva crònica guanyadora del XI Premi Eurostars

El periodista y escritor madrileño Luis Pancorbo
HOTUSA

"No cal anar en transatlàntic per fer un gran viatge", afirma

BARCELONA, 27 juny (EUROPA PRESS) -

El periodista i escriptor Luis Pancorbo retrata com es viuen les festes nadalenques al Sudan a la seva crònica viatgera 'Año nuevo en Sudán', obra que ha estat mereixedora del XI Premi Eurostars Hotels de Narrativa de Viatges, dotat amb 18.000 euros.

En una entrevista d'Europa Press, l'autor ha explicat que aquesta història, lluny de la ficció, és fruit d'un dels seus viatges a aquest país "gens turístic", que va fer entre el 20 de desembre de 2013 i el 8 de gener de 2014.

Per a l'autor, Sudan és l'altra cara d'Egipte i que estan units pel Nil, per la qual cosa van compartir tota la cultura i la civilització faraònica, "i a la pràctica gairebé ningú va al Sudan".

"Se'm va ocórrer passar allà l'Any Nou cercant cosa que no em recordés les celebracions europees", ha explicat Pancorbo, que va emprendre aquest viatge sol i va trobar molts amics durant tot el camí.

Al final, assegura que va trobar un Nadal "molt entranyable", que el va passar menjant pollastre i bevent refrescos, sense una gota d'alcohol a causa de les estrictes lleis del país.

Sense torró, nadales, ni terçanell, tenint en compte que és un país islàmic, i que no té desenvolupament turístic ni hotels que donin menjars de Nadal, l'autor sí que va presenciar grans festes, com la que pocs dies després, el 5 de gener, es dedica a la celebració de la Festa del Profeta, dedicada a Mahoma.

La seva conclusió sobre tots aquests episodis és: "El riu de la vida ens porta i a vegades és bo deixar-te guiar per ell", cosa que ell mateix feia algunes tardes mentre observava la confluència del Nil Blanc i el Nil Blau en un parc de la ciutat mentre prenia cafè amb pebre, una experiència bastant realista sota els 40 graus del mes de gener.

A L'ESTIL JOSEP PLA

Sobre la mirada que ha posat en aquesta crònica viatgera, Pancorbo ha citat que emula Josep Pla, tot un referent per a ell, especialment la seva obra 'Cartes de lluny', de la qual treu la conclusió que "no cal anar en transatlàntic per fer un gran viatge".

Amb molta pràctica en experimentació i narrativa de viatges, l'autor ja va experimentar unes festes nadalenques d'allò més diverses en una illa indonèsia, on l'any nou es rep amb l'arribada a la riba de la platja d'uns "cucs llargs com espaguetis", que molts ciutadans mengen crus.

"Volia viure l'experiència d'un any nou diferent", ha explicat l'escriptor, que té en ment un projecte d'escriure sobre països d'Àsia Central, on ja ha realitzat diverses incursions; de fet, el seu últim viatge va ser al Kazakhstan.

Sobre la concessió del premi, ha assegurat sentir-se meravellat "perquè és molt important, està molt ben dotat i molt ben publicat", ja que l'obra guanyadora es distribueix per les més de 9.000 habitacions de 80 establiments que la cadena hotelera té a 40 destinacions d'Espanya, Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units.

"Per a tot autor és un verdader somni que tingui tants exemplars que s'editaran", ha conclòs l'escriptor madrileny, referint-se també que RBA Llibres edita després l'obra per a la seva comercialització.

El premi, iniciativa del Grup Hotusa, ha aconseguit en la seva onzena edició un rècord de participació, amb 190 obres presentades, un 25% més que l'any anterior.

El 54% va procedir d'Espanya, el 40% de l'Amèrica Llatina i la resta de països com els Estats Units, França, Israel, Romania i Hong Kong, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés