Actualitzat 10/07/2014 12:34

La PAH impulsa una ILP contra l'"emergència" provocada per desnonaments i pobresa energètica

Presentación de una ILP contra los desahucios y la pobreza energética
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha presentat aquest dijous una iniciativa legislativa popular (ILP) catalana per paralitzar els desnonaments i lluitar contra la pobresa energètica, amb l'objectiu de donar resposta a l'"emergència" social que Catalunya viu en matèria d'habitatge, segons ha anunciat el portaveu de l'entitat Guillem Domingo.

L'impuls de la iniciativa, que té la complicitat de l'Observatori Desc i l'Aliança contra la pobresa energètica, arriba un any després que el Congrés dels Diputats rebutgés una primera ILP de la PAH de caràcter estatal contra els desnonaments i les execucions hipotecàries a famílies vulnerables: "Ara ens centrem en Catalunya, on la situació és insostenible i hi ha 40 desnonaments al dia", ha valorat Domingo.

La ILP catalana que proposa la PAH es basa en l'estatal que va ser rebutjada i adapta els preceptes a les competències de la Generalitat, i conté un paquet de mesures urgents en matèria d'habitatge i pobresa energètica orientades a oferir una segona oportunitat a les famílies sobreendeutades amb despeses vinculats a la seva llar habitual, entre les quals destaquen el reallotjament adequat com a condició per efectuar un desnonament i garantir l'accés de totes les persones vulnerables als subministraments bàsics.

També inclou la creació d'un parc d'habitatges assequible a través del lloguer "forçós" dels pisos en desús que tenen les entitats financeres i els grans propietaris immobiliaris, com també aquells que es trobin infrautilitzats sense justificació durant com a mínim dos anys.

Segons ha dit la líder de l'Observatori Desc, Vanesa Valiño, les mesures urgents que proposa la ILP són un "record" per al Govern, tenint en compte que ja es va comprometre amb anterioritat a assumir-les a través de mocions parlamentàries, però no les ha complert.

L'any passat es van iniciar 98.040 processos d'execució hipotecària a Catalunya, una "problemàtica alarmant" a la qual se sumen els casos de pèrdua d'habitatge per impagament de lloguer, que van protagonitzar el 67% dels 16.008 desnonaments que hi va haver el 2013 en territori català.

SUBMINISTRAMENTS BÀSICS

En paral·lel, s'han disparat els casos de pobresa energètica, tenint en compte que el rebut de la llum s'ha incrementat un 60% des del 2008 i el de l'aigua un 66%, segons ha dit la portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica Maria Campuzano, que ha xifrat en 193.000 les llars catalanes --un 6,9% del total-- que no van poder assumir les despeses de manteniment de l'habitatge a una temperatura adequada el 2011.

Ha afirmat que Catalunya --on hi ha més de 60 PAH locals-- té competències per fer front a aquesta situació, i ha dit que els ciutadans ja estan fent possible aquestes mesures que proposa la ILP amb la seva solidaritat, tenint en compte que han aconseguit la paralització de multitud de desnonaments i talls de subministraments: "Ara és el Parlament, el que ha de situar-se al costat de les persones i deixar de protegir els bancs i les grans empreses".

Domingo ha lamentat el "paper nefast del Govern, que s'ha rentat les mans" en matèria d'habitatge social, i ha afirmat que els poders públics catalans tenen l'obligació de deixar de ser espectadors passius i canviar les normes per ajudar els ciutadans que més ho necessitin.

Després de la roda de premsa, els portaveus han registrat la proposta d'ILP a la Cambra catalana, i en un termini de 15 dies la Taula haurà d'acceptar-la perquè després es pugui validar: "Preveiem que a final de setembre ja puguem començar a recollir les 50.000 firmes mínimes que es necessiten perquè la iniciativa tiri endavant".

Del més d'1,5 milions de firmes que es van aconseguir per a la ILP estatal que va ser rebutjada fa un any, 500.000 es van recollir a Catalunya, per la qual cosa Domingo ha dit que serà relativament fàcil aconseguir les 50.000 mínimes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés