Actualitzat 04/03/2015 13:21

La PAH diu que la llei de segona oportunitat és "per als bancs" i no per als ciutadans

El portavoz de la PAH Carlos Macías
Foto: EUROPA PRESS

Demana que no hi hagi revocació ni "es persegueixin" els avaladors

   BARCELONA, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu de la PAH Carlos Macías ha advertit aquest dimecres que la llei de segona oportunitat aprovada divendres pel Consell de Ministres està ideada "per als bancs" i no per als ciutadans que ho necessiten.

   Macías ha explicat en roda de premsa que la nova normativa conté una clàusula de revocació a través de la qual les famílies exonerades tornaran a adquirir el deute si la seva situació econòmica i social millora en un termini de cinc anys.

   A més, la llei "exonera del deute els propietaris però la trasllada als avaladors", per la qual cosa els familiars dels afectats també podran ser desposseïts de les seves propietats fins que s'aboni la quantia a deure a l'entitat hipotecària.

   Per aquesta raó, la PAH ha exigit que el deute no es pugui revocar al cap de cinc anys ni que "es persegueixin" els avaladors, tenint en compte que les famílies no podran tenir una segona oportunitat real si no s'eliminen aquestes clàusules.

   Ha dit que "a cap altre país" existeix la revocació del deute per als afectats, i que la normativa aprovada pel Govern espanyol ni tan sols compleix amb els requisits mínims exigits pel Fons Monetari Internacional (FMI).

   "La nova llei és una trampa. El que fa és que els bancs es puguin quedar tot el dels afectats i dels seus avaladors", ha alertat Macías, que ha destacat que la seva aprovació està vinculada a la celebració d'eleccions.

   A més, ha criticat que l'acord extrajudicial que ha de precedir l'exoneració del deute "es fia a la bona fe dels bancs, cosa que s'ha demostrat inútil", i ha demanat que es posi en marxa la dació en pagament de seguida per pal·liar l'emergència habitacional.

DOBLE DESNONAMENT

   Ainoa, membre de la PAH, ha explicat el seu cas: "Compleixo els criteris socials i econòmics per acollir-me a la llei de segona oportunitat, però si ho faig desnonaran també als meus pares".

   Aquesta jove de 36 anys amb una filla de tres se'n va haver d'anar a viure amb els seus pares el 2013 després de quedar-se a l'atur i no poder fer front a la hipoteca: "Ells em van avalar i si m'exoneren, el meu del deute recaurà sobre ells, que tenen la seva pròpia hipoteca i estan malalts".

   L'exemple d'Ainoa, com el de molts altres afectats, serveix per "corroborar que les mesures del PP són pur maquillatge i només serveixen per continuar ajudant els bancs a guanyar diners, sense importar les necessitats" dels ciutadans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés