Publicat 13/05/2015 17:14

Pacients amb trastorns alimentaris tenen menys intel·ligència emocional

LLEIDA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Els pacients amb trastorns de conducta alimentària (TCA) presenten un pitjor rendiment en algunes habilitats d'intel·ligència emocional (IE) respecte de les persones sense patologia, segons afirma una tesi de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL).

El treball de la doctora Georgina Badia és el primer a escala internacional que utilitza test MSCEIT en població clínica de tots els subtipus de diagnòstics: anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, trastorn per afartament compulsiu i trastorn de la conducta alimentària no especificat, ha informat aquest dimecres la UdL.

Les dues investigacions, que formen part d'un estudi longitudinal i un altre de transversal, han comptat amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i l'Hospital Santa Maria.

Badia ha valorat amb l'instrument de Mayer-Salovey la intel·ligència emocional d'un centenar de pacients amb TCA i un centenar més de persones sense aquest tipus de trastorns, com a grup de control.

En comparar els resultats, ha vist que els malalts presenten una puntuació més baixa tant al global d'IE com a l'àrea estratègica i les dues branques que la conformen: comprensió i regulació emocional.

Segons el comunicat de la UdL, són resultats estadísticament significatius que, a més, coincideixen amb els d'altres estudis sobre intel·ligència emocional realitzats en altres patologies mentals.

La investigació demostra que les persones amb trastorns de conducta alimentària obtenen resultats amb més de 10 punts per sota respecte al grup de control.

Els que obtenen un pitjor rendiment són, especialment, els pacients amb bulímia i trastorn per afartament compulsiu, sobretot a l'àrea estratègica i la comprensió emocional.

"Això podria explicar l'alexitímia d'aquestes persones, és a dir, les deficiències per entendre, processar o expressar emocions, tant pròpies com alienes; així com un pitjor ajust personal i social", explica la doctora.

Badia aposta per introduir en la teràpia pels trastorns de conducta alimentària programes específics basats en el model Mayer-Salovey per desenvolupar habilitats emocionals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés