Un pacient de Londres protagonitza el segon cas del món de remissió del VIH sense teràpia

VIH (arxiu)
PIXABAY - Archivo
Publicat 5/3/2019 10:27:38CET

Un consorci liderat per l'IrsiCaixa assoleix aquesta fita

BARCELONA, 5 Març (EUROPA PRESS) -

Un pacient de Londres ha protagonitzat el segon cas del món de remissió del VIH sense antiretrovirals després d'un any i mig sense tractament contra el virus, i es tracta un altre cop d'"una cosa única i molt especial", com destaca la coautora de l'estudi Maria Salgado.

El treball, que publica 'Nature', ha estat liderat per un consorci internacional coordinat per l'IrsiCaixa --impulsat per la Generalitat i l'Obra Social La Caixa-- i es basa en el cas d'un pacient diagnosticat per infecció de VIH el 2003, que s'ha convertit en el segon del món a remetre el virus, després del conegut com a 'pacient de Berlín' el 2009.

Malgrat que els líders del treball descarten de moment parlar de "curació" del VIH apel·lant a la prudència, es mostren optimistes sobre la fita aconseguida per obrir la porta a desxifrar mecanismes que intervenen en la curació, destaquen el director de l'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, i l'investigador de l'Icrea Javier Martínez-Picado.

La història del 'pacient de Berlín' ha desencadenat una dècada de debats intensos en la comunitat científica internacional amb desenes d'intents frustrats de replicar una nova curació, tenint en compte que "actualment, el VIH es pot tractar, però no es pot guarir", recorda Martínez-Picado, de l'IrsiCaixa.

Així, el pacient alemany s'ha convertit en pedra angular" per a la consecució d'aquest assoliment liderat per l'University College de Londres i fet en el marc del consorci internacional IciStem, coordinat per la institució catalana.

TRASPLANTI DE CÈL·LULES DE CORDÓ

El pacient de Londres va ser diagnosticat el 2012 d'un limfoma de Hodgkin, pel qual es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare de cordó el 2016, i es dona la circumstància que les cèl·lules del donant tenien una mutació, anomenada CCR5 Delta 32, que impedeix l'entrada del virus en les cèl·lules diana del VIH, en tractar-se d' "alguna cosa similar" al que va viure el pacient de Berlín, encara que amb algunes diferències.

Després de 16 mesos de l'operació, els metges van interrompre el tractament antirretroviral del pacient de Londres: "No hem estat capaços de captar virus en el seu plasma 18 mesos després", celebra la investigadora.

El trasplantament podria provocar un retard de l'aparició del virus, encara que el donant no tingui la mutació que impedeix l'entrada del virus, però en entre tres i cinc mesos, com a molt, el pacient torna a registrar càrrega viral, expliquen els investigadors.

DIFERÈNCIES I SEMBLANCES

Els dos pacients comparteixen "grans semblances" com una malaltia hematològica greu per la qual van requerir un trasplantament de cèl·lules mare, però també hi ha diferències com el fet que el pacient alemany va paralitzar el tractament just després del trasplantament, mentre que el de Londres ho va fer 16 mesos després del mateix.

En el cas del pacient de Berlín es van fer dos trasplantaments, mentre que en el britànic només se'n va produir un, i, si en el primer cas, el pacient comptava amb dues còpies del citat gen mutat --cosa que es creia clau--, en el segon no existien i ha funcionat.

"REMISSIÓ TOTAL DEL VIRUS"

Això confirma que la història del pacient de Berlín "no va ser una simple anècdota i que és possible aconseguir una remissió total del virus", assegura Martínez-Picado, que juntament amb la resta d'investigadors ha descartat que sotmetre a trasplantaments d'aquest tipus els pacients del VIH pugui ser una solució, i evidència que és una estratègia cara, complicada i amb molts riscos.

Tots ells han incidit en la importància de no banalitzar una intervenció quirúrgica d'aquestes característiques, que registra una taxa de mortalitat de gairebé el 50%.

"Pel fet de superar els 18 mesos estem més prop de la curació", ha celebrat l'investigador de l'Icrea, que ha observat que la prevalença de dolències hematológiques en pacients amb VIH és més alta que en la resta de la població, però abans del trasplantament solen donar-se estratègies de quimioteràpia, trasplantament autòleg i, després, es busca un donant extern.

TRASPLANTAMENT DE 38 PACIENTS AMB VIH

El consorci que coordina l'IrsiCaixa ha inclòs des del 2014 el trasplantament de 38 pacients de VIH que havien de sotmetre's a un trasplantament de cèl·lules mare a causa d'una malaltia hematológica, i 19 d'ells han superat l'any després del trasplantament, però a cap d'ells se li ha suspès la teràpia antirretroviral.

Clotet subratlla la significació del treball per llançar noves dades sobre com eliminar el reservori viral, principal causant que el VIH no es pugui erradicar: "Demostrar que es redueixen progressivament aquests amagatalls del virus a l'organisme serà crucial per confirmar que estem aplicant les estratègies correctes per a la curació".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.