Oriol Amorós critica que els refugiats esperen "un any" per demanar protecció estatal a Catalunya

Publicat 29/12/2019 11:32:06CET
El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO - Archivo

La Delegació del Govern central assegura que citen a sis mesos vista i "no es queden desemparats"

BARCELONA, 29 des. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha criticat que les persones que arriben a Catalunya i volen demanar entrar al programa estatal de protecció de refugiats s'enfronten a una llista d'espera que arriba a "un any" per a la primera entrevista per començar el procés de sol·licitud.

En una entrevista d'Europa Press, ha lamentat que és un temps d'espera "llarguíssim", que contradiu la llei d'asil --segons la qual aquesta entrevista hauria de poder fer-se en 30 dies--, i que, mentre les famílies amb menors tenen accés a recursos residencials d'urgència, aquests no es garanteixen a adults sols.

Fonts de la Delegació del Govern central a Catalunya han negat aquest termini i han assegurat que es donen cites per a aquesta entrevista a sis mesos vista, aproximadament, i que en el moment en què es demana aquesta cita a l'Oficina d'Estrangeria "se surt amb un document que indica que estàs en situació de protecció, no es queda desemparat".

Han afegit que totes les cites que es donen a l'Oficina de Barcelona són per demanar asil --la resta de tràmits són online--, i es donen unes 100 diàries, amb pics de 120 i un contingent reservat per a casos urgents i famílies amb menors, i han destacat que l'Oficina de Barcelona, com les de Madrid, són especialment actives, però la resta de províncies donen les cites a les poques setmanes, fins i tot dies.

3.600 REFUGIATS

Amorós ha observat que Catalunya ha passat en tres anys de rebre 28 refugiats anuals a rebre milers, fins al punt que ara per ara atén 3.600 refugiats --2.700 en el programa de protecció estatal i la resta en entitats catalanes--: "S'ha moderat l'arribada de joves migrants tot sols, però la de refugiats no, continua sent important".

El secretari ha destacat que les localitats catalanes que han acollit refugiats han tingut una molt bona experiència, i només s'ha donat un cas d'un ajuntament que no va voler renovar un recurs d'urgència, "un equipament que no ha donat cap problema i del que els veïns no s'han queixat", per la qual cosa ho veu un cas aïllat.

Ara com ara, les arribades més nombroses són les procedents de Veneçuela, Colòmbia --on "no hi ha procés de pau" des del punt de vista de refugi, tot i que hi hagi una part desarmada--, Hondures, Guatemala, el Salvador, i l'Àfrica Subsahariana.

"I creiem que tots els països que estan en l'actualitat política per situacions conflictives, d'aquí a quatre mesos començaran a notar-se en les estadístiques de refugi", ha observat.

ARRIBADES PEL MEDITERRANI

Sobre la interpel·lació a actuar que van dirigir a les administracions catalanes el fundador d'Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del 'Sea Watch 3', Carola Rackete, en recollir la Medalla d'Honor del Parlament, Amorós ha defensat que la millor manera de combatre les morts al Mediterrani és "construir vies legals i segures".

Ha advocat per implementar un visat per buscar feina per poder acollir les persones migrants al mercat laboral espanyol, davant el fet que és una previsió indiscutible que augmentarà la migració, sobretot la procedent d'Àfrica.

"La nostra estructura demogràfica i la seva són complementàries. D'aquí a 2050 l'Europa física, la que va des de Lisboa fins als Urals, perdrà 150 milions de persones en edat de treballar", i en aquest mateix període, el continent africà guanyarà entre 700 i 1.100 milions de persones.

Ha reflexionat sobre que, si es vol mantenir la grandària de l'economia a Europa, una part d'aquests llocs es podran substituir per l'automatització i una altra part poden sortir de millorar taxes d'ocupació en col·lectius amb baixa inclusió laboral actualment, "però així i tot, continuarà faltant" població en edat laboral, per la qual cosa veu en la immigració una solució.

Preguntat per si ha millorat la comunicació amb el Govern central en l'àmbit dels refugiats, després que anteriorment el Govern critiqués falta d'interlocució del Ministeri, ha dit que aquest mes han rebut una trucada que esperaven des de feia un any, tot i que s'ha negat a donar més detalls.

Ha esperat reprendre el diàleg sobre la transferència de competències sobre refugiats a la Generalitat, després que s'acordés crear una comissió bilateral el 2018 però no es va arribar a crear.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Troben el cos d'una nena de 5 anys en un hotel de Logronyo

 5. 5

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista