Publicat 19/8/2019 14:33:01 +02:00CET

Open Arms acusa Carmen Calvo de "tergiversar la realitat" en afirmar que van poder desembarcar a Malta

Ricardo Gatti, director d'Open Arms Itàlia.
EUROPA PRESS - Archivo

Insisteix que desembarcar a Palma o Maó no és viable perquè no és donen els "condicions de seguretat" necessàries per cobrir el trajecte

PALMA DE MALLORCA, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

El director d'Open Arms Itàlia, Ricardo Gatti, ha acusat aquest dilluns la vicepresidenta del Govern d'Espanya en funcions, Carmen Calvo, de "tergiversar la realitat" en afirmar que el vaixell de l'ONG "podia haver entrat a Malta" per desembarcar els migrants però que "no va voler" i "van anar cap a Itàlia".

En declaracions a Europa Press, el representant d'Open Arms ha negat aquestes afirmacions de Calvo i ha assegurat que va haver-hi un intent de traslladar 39 persones a un patruller maltès.

Es tractava de persones recollides a l'últim rescat en zona SAR ('Search and Rescue'), quan el vaixell ja comptava amb 121 migrants que portaven dies a bord.

Segons la versió de l'ONG, quan s'estaven preparant pel trasbord, va haver-hi nerviosisme entre els rescatats que portaven més dies a la nau, que no entenien per què el grup que acabava d'arribar podia desembarcar i ells havien de romandre a bord.

Això va desencadenar una situació tibant i violenta, amb episodis d'autolesions entre els rescatats, que va provocar que s'avortés l'operació, segons ha explicat Gatti.

NO VEUEN VIABLE DESEMBARCAR A PALMA O MAÓ

D'altra banda, el director d'Open Arms Itàlia ha insistit que desembarcar a Palma o Maó no és viable perquè no es donen les "condicions de seguretat" necessàries per cobrir el trajecte, que implicaria més de dos dies de viatge.

Per Gatti, les "solucions d'Espanya" són "ridícules" i "denoten falta d'intenció" per part del Govern.

"Ha de morir gent a bord, a 800 metres de la costa?", s'ha preguntat Gatti, que ha apuntat a la possibilitat que s'estiguin cometent "crims contra la humanitat" per part d'Itàlia.

El representant d'Open Arms ha puntualitzat que sí podrien valorar desembarcar a Balears si Espanya destinés un vaixell, si bé a priori no li sembla una solució òptima ja que implicaria haver d'esperar diversos dies l'arribada del buc i d'altres dies de travessia fins a les Illes, a més de realitzar el transbord en aigües territorials italianes.

Segons Gatti, els psicòlegs que col·laboren amb l'ONG sostenen que la situació en el vaixell "és una bomba de rellotgeria".

Així mateix, Open Arms creu que existeix un acord entre els Governs d'Itàlia i Espanya per desembarcar els migrants a Mallorca, perquè veuen "estrany" que "després de 18 dies de silenci" és posessin "d'acord" i oferissin una solució.

Gatti ha alertat de la crisi institucional" que al seu judici està creant el ministre d'interior italià, Matteo Salvini.

ESCRITS A ACNUR I LA FISCALIA ITALIANA

Gatti ha remarcat també que han organitzat una oficina a bord del vaixell per tramitar els peticions d'asil i que s'han enviat escrits a l'Alt Comissionat dels Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) i a la Fiscalia italiana.

El director d'Open Arms Itàlia ha subratllat que són "una petita ONG" amb "recursos limitats" si bé "el més greu" en aquest moment no són els manques materials sinó l'estat de salut dels migrants rescatats, per la qual cosa l'evacuació és "urgent", ha reiterat. Actualment, en el vaixell queden 107 persones rescatades més 19 membres de la tripulació.

Aquest diumenge, el Govern i el Govern balear van acordar oferir als responsables de l'Open Arms els ports de Palma i de Maó en ser els més ports espanyols més propers en la ruta del buc, després que l'ONG descartés desembarcar a Algesires (Cadis), a sis dies de la seva ubicació actual.

Aquest dilluns, la Comissió Europea ha assegurat que està preparada per coordinar la distribució dels migrants que estan a bord del vaixell Open Arms, tal com ha sol·licitat el Govern espanyol, una vegada que tingui lloc el desembarcament, encara que ha preferit no pronunciar-se sobre quin és el millor port per a això.