Publicat 22/07/2019 17:20

Una ONG de Barcelona aconsegueix reduir en un 68,8% el VIH en gais i trans llatinoamericans

Prova de sang, analítica, test
PIXABAY

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El Projecte dels Noms-Hispanosida ha aconseguit reduir en un 68,8% la incidncia del VIH en el collectiu de gais i dones transexuals d'origen llatinoameric, un dels més afectats per l'epidmia, a través d'una estratgia de prevenció combinada feta pel seu centre comunitari de detecció BCN Checkpoint.

Ho ha explicat en un comunicat aquest dilluns l'entitat, que mostrar els resultats del "macroestudi" durant la X Conferncia de la Societat Internacional de la Sida (IAS 2019), que reuneix a Mxic més de 6.000 investigadors, responsables polítics i representants comunitaris de més de 160 pasos, des de diumenge passat i fins aquest dimecres.

El president de l'ONG, Michael Meulbroek, explicar els resultats de l'estudi, que recull com la reducció del VIH d'aquest programa ha tingut "un gran impacte específicament entre els usuaris llatinoamericans", i que assisteix al IAS juntament amb el director del centre, Ferran Pujol, i el responsable mdic, Pep Coll.

Meulbroek ha explicat que aquest estudi, de referncia a tot Europa, permet mesurar de manera directa la incidncia del VIH en homes que tenen sexe amb homes i en transexuals, i en aquest cas, mostrar "l'alt grau d'efectivitat" de l'estratgia en un collectiu concret, el llatinoameric, que veu especialment vulnerable per raons socials i culturals.

L'entitat va implementar el 2006, per primera vegada a Espanya, la prova del VIH i el test rpid, i entre el 2009 i el 2011 va detectar una incidncia situada en el 5,4%; en el segon període estudiat, del 2012 al 2014, van poder derivar rpidament les persones diagnosticades que tenien possibilitat de tractament, amb la qual cosa van veure baixar al 4,3% la presncia del virus.

Entre el 2015 i el 2017, "la incidncia baixa de manera severa i se situa en l'1,69%", en coincidir amb campanyes per fer la prova de manera regular, cada tres mesos en alguns casos, i amb la incorporació d'una nova tecnologia d'anlisis moleculars rpides que permet detectar infeccions molt recents, que en alguns casos són agudes i en fase de mxima transmissibilitat, ha relatat Meulbroek.

PORTA LA PREP A MÉS DE MIL PERSONES

El responsable de l'ONG ha considerat que aquesta tendncia a la baixa es mantindr en els propers anys, sobretot quan es pugui incorporar la profilaxi preexposició (Prep) de manera normalitzada en la seva estratgia.

En aquest sentit, el 2017 l'entitat va inaugurar un centre pioner especialitzat en la pastilla preventiva del VIH que ha fet accessible la Prep a un miler de persones, en el context d'estudis de demostració, i amb la qual cosa est "evitant noves infeccions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés