Publicat 17/2/2019 11:43:42 +01:00CET

Once Catalunya reclama que les 'smart cities' incloguin l'accessibilitat universal

El Nou Delegat Territorial D'Onze A Catalunya, Enric Botí
ONCE CATALUNYA

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El nou delegat territorial d'Once a Catalunya, Enric Botí, ha apostat perqu la tecnologia que es desenvolupa per convertir una ciutat en 'smart city' tingui en compte a les persones amb discapacitat, "aprofitant" els avanos que permeten les noves eines i evitant excloure collectius, davant el que defensa el concepte de 'smart human city'.

En una entrevista d'Europa Press, ha observat: "Tenim reptes que no estan ben resolts, com per exemple els carrers de plataforma única, els cotxes elctrics o híbrids --que no fan soroll--, els patinets i les bicicletes", que dificulten la circulació de persones cegues o amb discapacitat visual.

"A aix ho cridem 'barrerisme', i crec que que aquí hem de fer un treball molt més seriós amb les administracions, els poders públics i els dissenyadors" perqu entenguin la necessitat de pensar en el conjunt de la ciutadania, ha reivindicat a les portes del Mobile World Congress.

Encara que veu voluntat de collaboració en les administracions, encara no hi ha regulació en mbits com els carrers de plataforma única --sense vorera-- que en ocasions s'implementen sense paviment podotctil o de forma inadequada: "Hem pacificat un entorn, per hem complicat la vida a un 3% de la població que té una discapacitat visual" i que no detecta on comena la calada.

SANCIONS I FONS

"De vegades el disseny no pensa en l'accés, hem de cercar un equilibri, i l'equilibri ho ha de marcar la norma", indicant el que es pot fer i el que no amb la finalitat de que sigui inclusiu, fins i tot amb sancions, com es fa en altres mbits, i ha ressaltat la necessitat que les lleis siguin realistes i vagin acompanyades de fons.

Botí, que anteriorment era president del Consell Territorial, ha estat nomenat recentment delegat, i ha explicat que aquesta eliminació de barreres físiques i comunicatives és un dels reptes amb els quals pren el crrec, que afronta amb illusió i de forma continuista, pensant en les 500 persones que queden cegues cada any a Catalunya.

L'Once atén en total a 10.529 persones cegues a Catalunya, entre les quals hi ha 1.200 que estan escolaritzades, i compta amb un equip de cent professors que itineren per centres ordinaris als quals ofereixen un projecte curricular, en collaboració amb la Generalitat: "El nostre model és l'educació inclusiva o integrada"

Aquest model fomenta la inclusió i té un fracs escolar entre els nens amb discapacitat molt inferior al general, del 9,6% enfront del 20% total, per els preocupa "una petita llacuna": al nen amb discapacitat li costa molt gaudir de l'oci a l'esbarjo i sovint es queda sol.

És un moment més complicat, ha reconegut, per la qual cosa l'última edició concurs escolar de l'entitat ha preguntat a alumnes d'escoles proposades de joc inclusiu, la qual cosa ajuda a conscienciar als participants.

MODERNITZACIÓ DE LA VENDA

Sobre protestes recents de venedors de cupons de l'Once, Botí ha defensat que treballen en condicions dignes, i dels 2.700, el 80% té contracte indefinit --amb 100 nous any--, i ha apostat per les noves apostes de venda online i en mquines com a forma complementria al canal "principal i insubstituble" dels venedors.

"O ens adaptem a les necessitats de consum, o deixarem d'existir. Sé que modernitzar-nos és un esfor que no entén tothom, per l'Once ha de fer aquest esfor" perqu si no, ocupar aquest espai un altre, i hi ha gent que només compra per Internet o pel mbil.

També ha assenyalat que es produeix venda creuada que beneficia als venedors, i que estan en disposició de contractar a més, a més de reivindicar els cupons com un joc d'atzar "socialment responsable", que destina la meitat del preu a sous, una altra meitat a premis i el 3% a la Fundació Once.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés