Publicat 03/04/2015 17:16

OMM confirma que 2014 ha estat "l'any més càlid des que hi ha registres"

Tormentas desde el espacio
NASA JOHNSON SPACE CENTER.

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Organització Meteorològica Mundial ha confirmat que el 2014 ha mantingut la tendència a l'escalfament global registrada en els últims decennis a tot el món, ja que aquest exercici "va trencar el rècord" per unes centèsimes de grau i es va convertir en "el més càlid" i s'ha mantingut que 14 dels 15 anys més càlids des que hi ha registres s'han registrat en aquest segle.

Així ho destaca el secretari general de la OMM, Michel Jarraud a l'informe 'Declaració de la OMM sobre l'estat del clima mundial el 2014' publicat per l'organització.

En el document, Jarraud assegura que "cada vegada resulta més contundent que l'escalfament de la Terra està provocat per l'activitat humana" i assenyala que l'oceà té una "importància decisiva" en el canvi climàtic ja que absorbeix més del 93 % de l'escalfor atrapat pels gasos d'efecte hivernacle.

En concret, la Declaració confirma que les temperatures mitjanes mundials de la superfície del mar el 2014 han estat les més altes de tots els anys dels quals es té registre.

L'informe exposa els fenòmens extrems més significatius que s'han produït el 2014, entre els quals ha destacat que a Europa "es va donar una calor inusual" i 19 països del continent --entre els quals no es troba Espanya-- han informat que havien registrat una temperatura anual sense precedents.

Entre els fenòmens meteorològics més destacats a tot el món en el recent exercici assenyala que s'han produït "greus" inundacions i "crescudes sobtades" en nombrosos països i, especialment, als Balcans el maig i juny (van afectar a Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Sèrbia), l'Àsia Meridional, Àfrica, Amèrica Central i del Sud.

Pel que fa al mar que rodeja l'Antàrtida, ha explicat que algunes parts de les glaceres terrestres de l'Antàrtida s'estan fonent, tot i això, l'extensió del gel marí ha augmentat, fins a arribar a una superfície sense precedents per tercer any consecutiu.

En concret, la temperatura mitjana mundial en la superfície va superar en 0,09 graus centígrads la mitjana de 14 graus centígrads corresponent al període 1961-1990 i va ser de mitjana de 0,08 graus centígrads per sobre de l'anomalia mitjana de 0,50 graus centígrads dels últims deu anys (2005-2014).

"La superfície mitjana de 2014 ha estat superior a la mitjana a llarg termini en la majoria de les superfícies terrestres" i la quarta més alta des que hi han registres. Per zones, l'informe exposa que les àrees de calor més acusat han estat l'oest d'Amèrica del Nord, inclòs Alaska, l'oest d'Euràsia, l'est d'Euràsia, gran part d'Àfrica, vastes zones d'Amèrica del sud i del sud i oest d'Austràlia. Tot i això, en extenses zones dels Estats Units i el Canadà es van donar temperatures "considerablement inferiors" a la mitjana anual.

INUSUALMENT ALTES O BAIXES

Pel que fa a la pluja, la neu i el gel, la precipitació mitjana mundial es va acostar a la mitjana a llarg termini. Van tenir precipitacions "inusualment baixes" el sud-oest dels Estats Units, el nord-est de la Xina i l'est del Brasil, que van patir sequera el 2014. Per contra, van tenir precipitacions anuals elevades a la conca del riu Paraná i els Balcans.

La fusió de la superfície del mantell de gel a Groenlàndia ha estat superior a la mitjana del període 1981-2010 el juny, juliol i agost. L'anomalia va estar per sobre de la mitjana a llarg termini, però molt per sota del rècord de fusió que es va observar el 2012. Segons la OMM, l'estiu de 2014 ha estat "el més càlid que s'ha constatat" a Kangerlussuaq, a l'oest de Groenlàndia, que és la zona amb major superfície fosa. Per part seva, a Nuuk es va donar el segon estiu més calorós des de 1784.

A més, el document anual de la OMM explica que a Europa les temperatures de 2014 han estat molt superiors a la mitjana i diversos països van registrar valors anuals "rècord o gairebé rècord". En concret, l'anomalia mitjana de temperatura a tot Europa ha estat significativament superior a la de tots els anys previs, segons consta en els registres i ha estat "l'any més calorós" a 19 països.

El document reflecteix que les precipitacions anuals han estat superiors a la mitjana al Regne Unit, oest de França, l'oest de la Península Ibèrica --a Portugal l'any amb més precipitacions en 25 anys--, Itàlia i "molt especialment en els Balcans". Per contra, Noruega, l'est d'Espanya i França van tenir "un temps més sec que la mitjana".

MENYS TEMPESTES TROPICALS

A tot el món es van registrar un total de 78 tempestes tropicals, una xifra inferior a les 94 tempestes de 2013 i a la mitjana de 89 tempestes en el període 1981-2010. D'aquestes, 2 es van convertir en huracans i 2 en huracans de gran intensitat (vents de més de 177 quilòmetres per hora.

Entre els esdeveniments meteorològics més significatius de 2014, la OMM recorda també les intenses pluges, que van provocar inundacions a Bangla Desh, Pakistan i l'Índia, durant l'agost i el setembre, i a Sri Lanka, al desembre .

Les inundacions van afectar també a països com Marroc, Moçambic, Sud-àfrica, Kènia, Etiòpia, Somàlia i Tanzània, i alhora va provocar el desbordament de la conca del riu Paraná al Paraguai, Argentina, Bolívia i Brasil. Per contra una "greu" sequera va afectar a la zona oriental i central del Brasil, Hondures, Guatemala, El Salvador i Nicaragua.

El document de la OMM afegeix també que les concentracions de gasos d'efecte hivernacle en l'atmosfera van arribar a uns nivells màxims sense precedents des de 2013 i que el nivell mig global del mar i el contingut calorífic dels oceans van arribar a nivells sense precedents o van estar al voltant de batre nous rècords.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés