Actualitzat 26/12/2015 13:36

Omella comença el seu camí com a arquebisbe de Barcelona amb "cor obert i sentits atents"

Advoca per evangelitzar sense "ancorar-se en vells mètodes o ideologies mundanes"

   BARCELONA, 26 Des. (EUROPA PRESS) -

   El nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha iniciat el seu camí episcopal a la capital catalana "amb un cor obert i uns sentits atents" cap a una terra i una comunitat que ha de començar a conèixer per estimar-la.

   En la seva homilia a l'acte de presa de possessió a la Catedral de Barcelona, en què ha alternat castellà i català --procedeix de La Franja--, davant d'unes 2.500 persones, ha remarcat que aquest camí ho vol fer "lliure de prejudicis" i estar obert al que vagi descobrint i com a pastor de tots sense excloure a ningú.

   I per a això ha parafrasejat un fragment d'Antoine de Saint-Exupéry: "L'essencial és invisible als ulls; el que embelleix al desert és que en algun lloc amaga un pou".

   Ha agraït al papa Francesc la confiança per a l'arquebisbat, el tracte de les diòcesis en les quals ha servit i al seu antecessor en el càrrec, el cardenal Lluís Martínez Sistach --qui en un parlament previ ha mostrat el seu afecte i disponibilitat--, del qual ha remarcat que seguirà com un "icona vivent" a l'església barcelonina.

"FREC A FREC"

   Omella ha sostingut que el càrrec que assumeix al capdavant de l'Arxidiòcesi és molt gran, però que no vol que la por s'apoderi d'ell, per la qual cosa ha demanat recórrer el camí "frec a frec" amb els estaments de l'església i els fidels barcelonins.

   El nou arquebisbe ha afirmat que evangelitzar actualment requereix una conversió i "no ancorar-se en vells mètodes o en ideologies mundanes", i ha subratllat que els últims papes han fet una crida a comprometre's amb els més pobres i necessitats.

   Ha considerat que l'Església està cridada a sortir de si mateixa cap a les perifèries, tant geogràfiques com existencials, ja que quan no ho fa "es torna autoreferencial i llavors malalta".

   "L'Església quan es fa a si mateixa el centre de la seva missió, pretén tancar Jesucrist dins sí i no el deixa sortir. S'arriba a creure que té llum pròpia i deixa de ser 'mysterium lunae'. Quan deixa de fer-ho i intenta viure de la seva pròpia llum, cau en la 'mundanitat espiritual', que és el pitjor malament que pot sobrevenir a l'Església", ha remarcat.

   Ha advocat per tenir sempre la mà estesa per oferir la pau i el perdó i perquè mai hi hagi guerra ni divisions: "Que treballem, amb l'ajuda de Déu, per eradicar en el món tota forma de violència, terrorisme, injustícia i exclusió per raons ideològiques, racials o religioses".

59 CONCELEBRANTS

   L'acte litúrgic de presa de possessió ha estat presidit pel nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Renzo Fratini, i ha comptat amb 59 prelats concelebrants, entre els quals hi ha el cardenal arquebisbe de Valladolid i president de la CEE, Ricardo Blázquez; el cardenal Sistach; dos cardenals emèrits; 12 arquebisbes; 25 bisbes; vuit bisbes emèrits; cinc bisbes auxiliars; dos abats i un abat emèrit.

   També han assistit a la cerimònia de presa de possessió la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna; el director general d'Assumptes Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell; el director de la Policia, Albert Batlle; així com representants d'altres confessions religioses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés