Publicat 06/11/2015 15:01

Omella assegura que "sempre" ha estat prop de les inquietuds dels catalans

Defensa la devolució de l'art de La Franja en litigi amb Lleida

LOGRONYO, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El fins ara bisbe de La Rioja Juan José Omella que el 26 de desembre es convertirà en arquebisbe de Barcelona ha assegurat aquest divendres que "sempre" ha estat molt prop de les preocupacions, inquietuds i forma de ser dels catalans.

En una roda de premsa després del seu nomenament oficial per part del Vaticà, ha recordat que el seu lloc de naixement, Cretes (Terol) està a tan sols tres quilòmetres de Catalunya, i ha dit assumir amb il·lusió, estenent la mà i escoltant a tots l'exigència de ser arquebisbe.

Preguntat per la situació política catalana, Omella s'ha limitat a dir: "Jo sóc només un pastor, que va a pasturar l'Església, no sóc un polític que vagi a fer política".

El bisbe, que parla català, ha destacat que a "l'Església hi ha gent de tots els pensaments i condicions", i ha mostrat la seva pena per deixar la Diòcesi de Calahorra i La Calçada-Logronyo, on ha estat des del 2004.

Ha subratllat la il·lusió assumir el repte d'estar al capdavant de l'Arquebisbat: "Una exigència nova que accepto amb alegria, però també amb molta por perquè no és el mateix treballar en una Diòcesi com la Rioja, de talla humana i on coneixes a tots, que en una ciutat tan gran com Barcelona".

Ha reconegut que li fa pena perdre la proximitat de la seva diòcesi actual, i s'ha compromès a "obrir bé els ulls i conèixer" el seu nou lloc.

Ha defensat: "Estendre la mà, escoltar i després, ja anirem veient el que ha fet l'Església de Catalunya en aquests anys i el que es pot anar fent, segur que es pot aprendre de moltes coses bones que tenen els catalans".

BISBE NO CATALÀ

"Entenc els qui haguessin preferit un bisbe català, però després, arribes al lloc, et vas relacionant i el fregament fa l'amor", ha subratllat el bisbe.

Sobre el el litigi de les obres de La Franja dipositades al Museu Diocesà de Lleida, ha recordat que, quan va ser bisbe de Barbastre-Montsó, va dir: "Jo ja deia que volia que es complís la sentència, i ara, com a arquebisbe de Barcelona, segueixo volent igual que es compleixi".

REPTES

Com a reptes generals en el seu nou càrrec, ha incidit "en la secularització i la pèrdua de la fe, que es va donant però no només a Catalunya, o a Barcelona, sinó a Logronyo, a Saragossa, a Madrid, a Sevilla i, en general, a tot Europa, cal una pastoral molt missionera en tot el continent".

També ha apuntat a la situació de la família, "que és la cèl·lula bàsica de la societat i a la qual, com Església, tenim molt a aportar", cosa que ha apostat per fer de manera conjunta amb altres administracions i institucions.

Una manera conjunta de treballar que veu necessària, igualment, per abordar altres problemes com els joves "sense futur", la gent sense treball o els immigrants.

"L'Església no té una vareta màgica per si sola, però junts podem fer molt. Cal fer una gran pacte contra la pobresa entre tots, pel bé comú", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés