Publicat 07/03/2019 11:47

Omella assegura que crearan un equip laic extern per analitzar els abusos sexuals a menors

L'arquebisbe J.J.Omella
EUROPA PRESS - Archivo

Advoca per la igualtat de gneres en dignitat, "que no vol dir igual en tot"

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha anunciat que crearan un equip laic extern, format per professionals interdisciplinaris, homes i dones, per abordar casos d'abusos sexuals a menors i ajudar els tribunals eclesistics a "verificar, acompanyar i ajudar a trobar la solució".

La província eclesistica de Barcelona n'ha acordat la creació després de la cimera al Vatic que va tractar els abusos: "Volem posar-la en acció immediatament", formada per advocats, psiquiatres i mediadors, per ajudar també els afectats, la família i la víctima, i l'abusador en la seva reinserció, ha afirmat aquest dijous en una entrevista de TV3, recollida per Europa Press, en la qual ha demanat perdó pel dany causat des de l'Església.

"El papa ens ha posat una mica més les piles a nosaltres per dir que és un assumpte molt seriós que ens ha de preocupar a tots", davant el que ha dit que cal portar la investigació a tribunals eclesistics i, si és penal i han verificat la denúncia, també al civil, encara que ha defensat els protocols de l'Església.

PONT ENTRE RAJOY I PUIGDEMONT

Omella ha afirmat que va fer de pont entre l'expresident del Govern central Mariano Rajoy i el catal Carles Puigdemont a la tardor del 2017, en el marc del referndum: "Portava la preocupació d'un i la preocupació d'un altre i feia una mica d'ajuda perqu pogués avanar un dileg, per no va ser possible".

"Vaig fer el meu esfor per ajudar, perqu a mi el que em preocupa és sobretot la convivncia, la no confrontació, l'anar tots junts cap a una solució", i ha assegurat que la seva aportació va ser petita en comparació de la que poder fer polítics com el lehendakari Iñigo Urkullu, i que es va prestar voluntriament.

VAGA DEL 8M

Sobre un grup de monges catalanes que secundaran la vaga feminista d'aquest divendres 8 de mar, en preguntar-li si dona suport a aquesta aturada, ha dit que est a favor de tot el que sigui treballar per la igualtat en dignitat d'homes i dones: "Dignitat, que no vol dir igual en tot, perqu no som iguals".

A preguntes sobre si queda molt per fer en la societat, i en concret en l'Església, ha reconegut que sí, com també ha dit el papa: "El que passa és que quan parlem dins de l'Església diem: 'És que volen ser igual que... en les mateixes coses', i tots no podem fer tot el mateix. Per dignitat de les dones i responsabilitat dins de l'Església, també".

Sobre el poder, ha reflexionat: "Jo quan vaig a Roma, fixi's, moltes vegades vaig a una congregació per parlar de qualsevol assumpte i em trobo que, el prefecte és un bisbe, evidentment, per em trobo en les estades intermdies moltes dones i religioses, i jo, cardenal, haig d'anar a parlar amb elles", a la qual cosa donen la solució i, si fa falta, parla després amb el superior.

Ha dit que aquestes tenen una sensibilitat per comprendre els problemes que potser els homes no tenen: "Jo desig, tant de bo, que hi hagi cada vegada més dones. No vull dir aquí que hgim de fer igual quantitat d'homes i de dones, sinó que el que sigui capa de fer-ho, que ho faci", sigui religiós o religiosa.