450 professionals abordaran com "moderar" el missatge a favor d'una dieta més variada
BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -
La presidenta del Col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya (Codinucat), Nancy Babio, ha alertat del risc per la salut de seguir dietes veganes sense la supervisió d'un nutricionista o dietista, fet que s'incrementa quan es tracta de menors en edat de desenvolupament.
En declaracions a Europa Press, ha observat que quan hi ha una exclusió d'un aliment indispensable, és necessari complementar-lo, ja que poden aparèixer dèficits a llarg termini que no es detecten a les analítiques fins que apareix una complicació per la salut, com per exemple el dèficit de vitamina B12 --d'origen animal--, que té conseqüències en el sistema nerviós central.
Babio, també presidenta de la Societat catalana d'alimentació i dietètica clínica, ha detectat un gran augment de dietes vegetarianes sense consultes a un professional i que en ocasions s'inicien de sobte, "com en altres modes", i es transmeten al nucli familiar, incloent els fills, però segons alguns estudis solament un de cada set fa aquesta dieta supervisada.
Uns 450 professionals de la nutrició i la dietètica abordaran aquest dissabte a Reus (Tarragona) temes candents d'aquest àmbit com el de l'alimentació infantil i el veganisme, coincidint amb les VI Jornades del Codinucat i l'II Congrés de la Societat catalana d'alimentació i dietètica clínica, amb participació europea.
Amb taules rodones, debats i conferències, la jornada del dissabte se centra en el lema 'Moderant el missatge en dietètica i nutrició', amb l'objectiu que "les persones no estiguin tan alarmades" i evitar missatges negatius com els generats recentment amb els làctics, la carn vermella --vinculada amb el càncer--, el peix --amb el mercuri--, el sucre i el glúten.
70% VEGETAL
Una dieta variable i equilibrada conté un 70% d'aliments d'origen vegetal --com a verdures, fruites, llegums i fruits seces-- i un 30% animal --làctics, peixos, carns magres i ous, sobretot--, i perquè sigui saludable ha de tenir "tots aquests grups d'aliments, sense excloure'n cap".
Per això, tractaran sobre com transmetre aquest missatge des dels professionals sanitaris, així com la implantació en el sistema nacional de la salut de la dietètica i la nutrició, cap a unes dietes adequades en la restauració col·lectiva.
Les jornades han coincidit aquest any amb la I Jornada del professorat del Grau en nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV).