Publicat 7/9/2019 15:24:26 +02:00CET

Nuria Espert, Celso Albelo i 20 artistes més recordaran la "música i humanitat" de Montserrat Caballé

Teatro de la Zarzuela
TEATRO DE LA ZARZUELA - Archivo

MADRID, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El Teatre de la Zarzuela arrenca la seva temporada 2019-2020 amb un homenatge a Montserrat Caballé, després de gairebé un any de la seva defunció, per recordar la seva "música, la seva humanitat i la seva veu" amb la participació d'una vintena d'artistes en escena, com el tenor Celso Albelo i l'actriu Nuria Espert, qui tindrà una participació especial, com ha dit en roda de premsa el director del teatre, Daniel Bianco. La gala de música espanyola es durà a terme aquesta tarda a les 20 hores.

"En aquesta ocasió farem el que millor sabem fer que és música, en un espectacle en el qual volem recordar el somriure i la humanitat de Montserrat qui va ser un focus, un referent i una ambaixadora de la nostra música, fins i tot en temps en els quals no era tan fàcil", ha assenyalat. "Cercava la música darrere de la música", ha agregat.

En aquest sentit, ha explicat que durant l'espectacle no es projectaran audiovisuals ni s'utilitzaran recursos tecnològics, en canvi serà "una gala, com el seu nom ho indica, tal com la coneixia Caballé". No obstant això, ha destacat que "hi hauran sorpreses", com la participació especial d'Espert, de la qual no ha volgut avançar detalls.

El director de la gala i mestre al capdavant de l'orquestra titular del coliseu, l'Orquestra de de la Comunitat de Madrid, Óliver Díaz, ha subratllat que Caballé és una figura que "va tenir una irrupció al món de la lírica absolutament tremend", la imatge de la qual "segueix sent referent" en l'actualitat.

Així mateix, ha recordat els inicis de Caballé, quan el diari The New York Times afirmava que Caballé era la suma de Maria Calles i Renata Tebaldi. "Des de l'inici va ser un impacte de pel·lícula per la seva enorme personalitat, la qual cosa la va portar a gravar un disc amb Freddy Mercury i altres grans anècdotes de la música", ha afegit.

D'aquesta manera, l'homenatge inclourà títols de Barbieri, Giménez, Sorozábal, Guridi, Moreno Torroba, Guerrero, Chueca, Valverde, Vives, Fernández Caballero, Luna, Serrano, Nieto o Roig; així com una col·lecció de romanzas d'obres com 'La tabernera del puerto', 'El barberillo de Lavapiés' o 'Luisa Fernanda'.

A més d'Espert i d'Albelo, sobre l'escenari es reuniran els cantants Ruben Amoretti, Ainhoa Arteta, Yolanda Auyanet, María Bayo, Maite Beaumont, Gabriel Bermúdez, José Bros, Carlos Chausson, Andeka Gorrotxategi, Airam Hernández, Nancy Fabiola Herrera, Ismael Jordi, Pilar Jurado, María José Montiel, Marina Monzó, María José Moreno, Simón Orfila, Juan Pons, Savina Puértolas, Isabel Rey, Juan Jesús Rodríguez i Virginia Tola.

Per la seva banda, la directora general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, Amaya de Miguel, ha postil·lat que es tracta de recoure de manera generosa i desinteressada, a través de la música, Caballé en un teatre que ella tant estimava".

La gala, que es podrà veure en directe a les xarxes socials i pàgina web del teatre i Ràdio Clàssica, serà presidida pel ministre de Cultura i Esport, José Guirao, i comptarà amb la presència de la família de Caballé.

MONTSERRAT A LA ZARZUELA

Bianco ha destacat que aquesta ocasió servirà per batejar la llotja número deu del coliseu amb el nom de la soprano, que estarà al costat de la llotja dedicada a Plácido Domingo i a la seva mare, el número nou.

Caballé va col·laborar al Teatre de la Zarzuela en 29 ocasions al llarg de 30 anys, de 1964 a 1992; va cantar en 24 títols lírics i cinc concerts; i va actuar en 91 ocasions, entre títols lírics i concerts. La primera vegada va ser el 1964, quan va interpretar el personatge Salud en l''Antologia de la tonadilla y la vida breve', amb guió d'Alfredo Mñas i versió musical de Cristóbal Halffter.