Actualitzat 28/07/2015 16:35

Una nova tecnologia permet seqüenciar l'ADN de restes degradades de fosses de la Guerra Civil

Restos de un combatiente de la Batalla del Ebro de la Guerra Civil
Foto: URV

La Generalitat impulsarà la creació d'un banc d'ADN amb la saliva dels familiars

   BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

El Servei de Genòmica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) --situat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)-- ha aplicat per encàrrec de la Generalitat una nova tecnologia basada en tècniques de NGS --Next Generation Sequencing-- que permet seqüenciar el genoma de restes de fosses de la Guerra Civil tot i que estiguin molt degradades.

   Es tracta d'un projecte pilot i pioner que ha elaborat un perfil genètic "molt complet" dels 13 individus de la fossa comuna de Gurb (Barcelona), segons han explicat aquest dimarts en roda de premsa els investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), Jaume Bertranpetit i Francesc Calafell, el cap del Servei de Genòmica de la UPF, Ferran Casals, i la investigadora de la Unitat d'Antropologia Biològica de la UAB, Assumpció Malgosa.

   Aquesta tecnologia de nova generació té més sensibilitat que les tècniques anteriors perquè amb menys mostra ja s'obtenen bons resultats; analitza més regions --de les 15 amb tècniques antigues a 60--; facilita marcadors sobre l'aspecte físic, i dóna més informació sobre les restes òssies, cosa que "obre la porta a poder identificar-los amb una gran fiabilitat", ha precisat Casals.

   La Generalitat també ha encarregat a aquest grup d'investigadors la creació d'un banc públic d'ADN de familiars de víctimes de la Guerra Civil que es trobin en aquestes fosses amb la finalitat de poder contrastar els perfils genètics elaborats a partir de la nova tecnologia amb l'ADN dels parents per poder identificar els cossos.

   Calafell ha afirmat que, en tenir molts més marcadors, aquesta tecnologia pot identificar amb "força seguretat" les víctimes a partir del genoma de parents de segon grau, fins i tot si es perden la meitat d'aquestes referències, i en el cas dels fills o dels fills d'un germà es poden aconseguir conclusions segures.

MOSTRES DE SALIVA

   L'anunci d'aquest nou magatzem genètic arriba després de la presentació del banc de la Universitat de Barcelona (UB), tot i que Bertranpetit ha avançat que aquest dimecres es reuniran: "Creiem que es pot fer molt més barat, simple i ràpid, però evidentment s'ha d'aconseguir unir esforços", ha expressat.

   La nova tècnica de la UPF fa possible obtenir l'ADN a partir d'una mostra de saliva que els familiars poden enviar per correu postal, sense necessitat de pagar res ni desplaçar-se per sotmetre's a una extracció de sang, com sí que passa amb el de la UB, que costa 150 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés