Publicat 25/06/2019 22:58

La nova Fundació Carme Chacón operar nens amb cardiopaties de pasos desafavorits

Familiars i amics de Carme Chacón i personalitats de l'mbit polític i sanitari presenten la Fundació Carme Chacón en el Parlament.
PSC

Polítics i amistats celebren al Parlament la "finestra d'esperana" de la nova entitat

BARCELONA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

Familiars, amistats, personalitats dels mbits polític i sanitari han impulsat la Fundació Carme Chacón, que operar nens amb cardiopaties congnites de pasos en els quals no poden ser tractats i formar a cardilegs, seguint el "compromís" amb el qual va lluitar per la justícia social Carme Chacón, que va morir als 47 anys per aquesta patologia.

Ho ha explicat aquest dimarts en l'acte de presentació en el Parlament la mare de Chacón, Esther Piqueras, que ha relatat que la fundació treballar per sensibilitzar, promoure i difondre el coneixement de les cardiopaties amb la convicció amb la qual ella va lluitar per una sanitat pública de qualitat per a totes les persones.

L'acte, presidit pel vicepresident segon del Parlament, David Pérez, ha comptat també amb la presidenta de la Fundació, l'empresria i exsenadora María José Elices; el president del Comit Científic, el cirurgi Raúl Abella, i el membre del Comit d'Honor i expresident de la Generalitat José Montilla, i l0ha tancat la cantant Marina Rossell amb una actuació musical.

La mare de Carme ha recordat que quan va néixer la seva filla els metges li van dir que tenia poques possibilitats de vida: "Afortunadament, els mals presagis no es van complir: Carme va viure 47 anys. I quan dic va viure, ho dic amb el sentit més ampli de la paraula", perqu ella mai va renunciar a fer el que li agradava i a tenir una vida plena.

"Era conscient que cada dia era un nou regal que li feia la vida" i ho agraa als avanos mdics i d'investigació, i sobretot al seu cardileg, Marius Petit Querol, al que en una ocasió li va preguntar per com es creava una fundació.

Montilla ha destacat com Chacón va superar els obstacles que suposava patir la seva patologia: "Carme va normalitzar la seva cardiopatia congnita, una malaltia complexa encara molt desconeguda per la qual volem avui obrir aquesta finestra d'esperana".

"Esteu donant una nova vida a Carme Chacón recollint aquella idea, com un reconeixement a la seva trajectria personal i a l'esperit amb el qual va encarar la vida", i per sobre de tot la fundació servir per fer un servei que, a més, honrar la seva actuació pública.

OPERAR A MÉS DE 50 NENS

Abellá ha explicat que preveuen operar a entre 50 i 200 nens, a l'espera de determinar les estructures, i que treballen amb grups de 25, amb la previsió de comenar amb el Marroc, Mxic i Panam, al que se sumaran 20 beques per a metges que es formaran als hospitals, i una part estaran a Espanya, Anglaterra i Holanda.

El cardileg ha observat que la part més difícil ser incentivar als polítics dels pasos dels quals reben els nens per prendre conscincia d'aquest problema: "Els ajudarem a crear els hospitals, que ser la resolució del problema definitiu", mentre que també planegen un centre de biotecnologia per a la investigació i un campus que estimuli la docncia.

"No hi ha res més important al món que la vida d'un nen, i d'aix tracta aquesta fundació, de salvar nens", ha afirmat el cirurgi, lamentant que moren 1.200 nens al dia per aquestes patologies al món, i ha afegit que hi ha poques fundacions a Europa amb aquesta projecció i envergadura.

PROJECTE INTERNACIONAL

Ha destacat que han involucrat 29 metges de nou pasos europeus, i Elices ha fet un agrament especial al collectiu hospitalari, "la part més important de la fundació", amb presncia en l'acte de representants de centres de Catalunya, Madrid, les Illes Canries, el Regne Unit i Itlia.

Elices ha observat que ja compten amb empreses que collaboren, i ha afegit que els particulars també poden aportar donacions i temps, acompanyant i ajudant les famílies en el procés.

Pérez ha destacat com el coneixement mdic té vocació universal, per la seva aplicació est subjecte al desplegament de polítiques públiques, la qual cosa condiciona l'accés als tractaments i a un diagnstic primerenc segons el lloc de procedncia: "Humanament no podem acceptar-ho" i aquesta fundació ser una forma de lluitar per un major equilibri.

Integren el Comit d'Honor nomenis com els polítics Teresa Cunillera, José Luis Rodríguez Zapatero, Miquel Iceta, Manuel Valls, Ana Pastor, Leire Pajín, Pere Maci, José Zaragoza, Josep Maria Sala, Xavier Albistur i Katy Carreras-Moysi, a més del metge Javier Tpia, i el pare de Carme Chacón, Baltasar Chacón, entre d'altres personalitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés