Actualitzat 19/08/2015 11:08

Una nova estratègia de fàrmacs aconsegueix resultats antidepressius en una setmana

BARCELONA, 19 Ag. (EUROPA PRESS) -

   Investigadors catalans han dissenyat amb èxit una nova estratègia de fàrmacs que permet escurçar a una setmana l'efectivitat de la medicació en contra de la depressió, desmarcant-se de la teràpia convencional que aconsegueix resultats entre les primeres sis i vuit setmanes, ha informat l'Hospital Clínic de Barcelona.

   El treball, publicat per la revista 'Molecular Psychiatry', ha estat liderat per investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del Csic (IIBB-CSIC) i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i, en un futur, permetrà tractar de manera més ràpida i eficaç la depressió, erigint-se com a alternativa a la medicació convencional.

   L'estudi demostra que és possible tractar la depressió de manera més ràpida i efectiva que amb els fàrmacs convencionals mitjançant oligonucleòtids inhibitoris dirigits cap a un tipus específic de neurones.

   Aquests oligonucleòtids, molècules formades per una seqüència curta d'ARN, bloquegen la transcripció del transportador de serotonina, la diana terapèutica d'altres antidepressius.

   Els científics han comparat en ratolins l'eficàcia d'aquest tractament d'ARN interferent amb la d'un antidepressiu convencional --fluoxetina, el conegut Prozac--.

   "Els resultats mostren que amb només una setmana de tractament amb l'oligonucleòtid s'aconsegueix un efecte antidepressiu igual o superior a l'obtingut després de quatre setmanes de tractament amb fluoxetina", ha explicat Bortolozzi, investigadora de l'Idibaps i autora principal de l'estudi.

TERÀPIA ACTUAL

   Tot i que la investigació amb aquest tractament està encara en fase preclínica els investigadors manifesten que "els resultats mostren com les noves estratègies terapèutiques podrien permetre superar les limitacions dels fàrmacs actuals".

   Liderat pels científics Francesc Artigas (CSIC) i Analía Bortolozzi (Idibaps), l'estudi ha realitzat en col·laboració amb altres centres d'investigació espanyols, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (Cibersam), dependent de l'Institut de Salut Carlos III, així com l'empresa nLifeTherapeutics.

   Els investigadors han destacat la gran repercussió social i econòmica de la depressió, i han subratllat la necessitat de trobar noves teràpies que aconsegueixin efectivitat en un període més curt que sis i vuit setmanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés