Publicat 23/1/2018 13:45:56 +01:00CET

Una nova anàlisi no veu raó científica perquè adults sans evitin el gluten

Barres de pa
Europa Press

Una dieta sense gluten acostuma a eliminar cereals integrals, beneficiosos per a la circulació

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han descartat que hi hagi proves científiques que justifiquin que els adults sans que segueixen una dieta sense gluten obtinguin cap benefici per a la salut, després d'analitzar tots els estudis sobre la qüestió dins del projecte Nutrimedia i plantejar dubtes sobre aquest tema.

Davant la pregunta de si una dieta sense gluten és beneficiosa per a la salut en persones sanes, han avaluat l'evidència científica disponible i han trobat que les proves disponibles són molt escasses i no donen suport al consum d'aliments sense gluten per motius de salut en adults sense malaltia celíaca ni al·lèrgies al gluten, ha informat la universitat en un comunicat aquest dimarts.

"Amb prou feines hi ha dos estudis que analitzin aquesta qüestió", i són de tipus observacional, amb una qualitat global molt baixa i en cap cas poden establir una relació causa-efecte entre el consum d'aliments sense gluten i beneficis per a la salut, ha considerat el centre.

Els estudis disponibles suggereixen que la dieta amb gluten en persones sanes podria tenir algun benefici mínim per a la salut, i en concret, l'escassa evidència disponible es limita a l'efecte d'aquest tipus de dietes sobre la malaltia coronària, arribant a la conclusió que el consum de gluten podria reduir lleument el risc d'infart o no modificar-lo.

CONSUM DE GRANS SENCERS

Una possible explicació es trobaria en el fet que eliminar el gluten de la dieta pot implicar una reducció del consum de grans sencers i, en conseqüència, de fibra i altres components integrats en la matriu estructural del cereal, que exerceixen un efecte protector de la salut cardiovascular.

El gluten es troba en cereals com l'ordi, el blat i derivats (espelta i kamut), el sègol, el triticale (creuament entre sègol i blat) i la civada, si es recol·lecta amb el blat; també pot estar present en aliments processats, fàrmacs i suplements alimentosos.

CELIAQUIA

La malaltia celíaca, que és crònica i de tipus autoinmune, es produeix com a reacció a la ingestió de gluten, afectant la mucosa intestinal, i el seu tractament es basa principalment en una dieta estricta i totalment sense gluten.

L'increment de les vendes d'aquest tipus de productes "sembla tenir més relació amb les potents campanyes de màrqueting que s'han dut a terme en els últims anys", malgrat ser productes molt més cars que els anàlegs amb gluten.

Aquestes campanyes han tingut una gran influència en la percepció del possible risc derivat del consum de gluten en la població general, fent creure que els productes sense gluten són una alternativa més saludable que els que en contenen, ha considerat l'anàlisi.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés