Actualitzat 30/03/2017 09:00 CET

El nou Govern espanyol haurà d'abordar un Pacte d'Estat contra la violència de gènere

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

Un dels pactes que el president del Govern central, Mariano Rajoy, s'ha compromès a arribar a en la present legislatura és contra la violència de gènere, amb l'objectiu de reduir el nombre de dones assassinades per les seves parelles o exparelles i, concretament, el de les que havien presentat denuncia prèvia contra el seu agressor, que són el 42,8% dels casos.

Del total de 35 dones víctimes mortals de violència de gènere des de començament d'any 2016, 15 havien presentat denuncia i sis la van retirar. A més, deu d'elles van sol·licitar i van obtenir mesures de protecció i cinc tenien aquestes mesures en vigor en el moment del seu assassinat. Aquestes dones van deixar orfes a un total de 24 menors.

Probablement, com ja ha reclamat el Congrés dels Diputats, s'haurà de preveure l'obertura de la Llei Integral de Mesures contra la Violència de Gènere a altres formes de violència com les agressions sexuals, la tracta amb fins d'esclavitud, el matrimoni forçós o la mutilació genital femenina que per tenir lloc fora de l'àmbit de la parella no figuren a la Llei però que hauran de ser incloses per complir el Conveni d'Istanbul ratificat en 2014 i les recomanacions de l'ONU, que demana a l'Estat ambició en aquest sentit.

L'actual Llei Integral va néixer a l'any 2004 a proposta del PSOE i ha estat aprovada per unanimitat de tots els partits al Congrés. Es va decidir llavors posar el focus en la violència que passa dins de l'àmbit de la relació de parella per ser la més estesa a Espanya i també la més silenciada. 12 anys després, hi ha consens en les organitzacions socials i els principals partits sobre la necessitat de recollir altres manifestacions violentes de la mateixa desigualtat.

LLISTES D'ESPERA EN DEPENDÈNCIA

A més, el nou ministre haurà de seguir abordant el Sistema d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) i aconseguir reduir la llista d'espera. Segons dades a 30 de setembre, tres de cada deu persones amb dret reconegut a rebre una prestació per una situació de dependència reconeguda no reben encara cap tipus d'ajuda per part del Sistema. Així, són 363.216 els dependents reconeguts que segueixen en llista d'espera per rebre les prestacions sol·licitades, segons les dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat actualitzats a data del 30 de setembre. En total, el nombre de persones que reben prestació s'ha incrementat en 5.404 persones respecte el passat mes d'agost i se situa en un total de 847.747 persones que reben 1.047.898 prestacions.

D'altra banda, la nova legislatura arrenca amb el debat obert de la conciliació. PP, PSOE i Ciutadans van proposar en els seus programes electorals finalitzar la jornada de treball abans de les 18,00 hores per facilitar la conciliació laboral i familiar, així com crear un banc d'hores perquè els treballadors puguin disposar d'elles quan les necessitin. Per part seva, Podem ha plantejat reduir la jornada laboral a les 35 hores setmanals. Totes les formacions han apostat en els seus programes per premiar a les empreses amb horaris racionals. D'igual manera, Mariano Rajoy va proposar el canvi de fus horari per igualar-se a Portugal o el Regne Unit.

PERMISOS DE PATERNITAT I MATERNITAT

Pel que fa als permisos de maternitat i paternitat, el PP ha plantejat augmentar en deu dies més el permís de paternitat a pares amb discapacitat o que tinguin fills amb discapacitat, mentre que PSOE aposta per incrementar-lo progressivament fins a equiparar-lo al de les dones, Ciutadans opta per 26 setmanes, de les quals vuit serien per al pare, altres tantes per a la mare i la resta es repartirien, i Podem proposa permisos intransferibles i d'igual durada per als dos progenitors.

D'altra banda, el nou Govern espanyol haurà d'implicar-se en la reducció de la pobresa severa a Espanya que segueix augmentant i ja afecta a més de 3,5 milions de persones, el 7,6% de la població, segons l'últim informe de la Xarxa Europea de la Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social (EAPN), que utilitza l'indicador europeu AROPE. A més, segons ha denunciat Save The Children aquest mes d'octubre, el 16,7% dels nens espanyols pateixen també aquest tipus de pobresa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés