Publicat 21/12/2014 10:32

El nou director de la RAE, sobre la institució: "La situació és preocupant però no és crítica"

Darío Villanueva, nuevo director de la RAE
EUROPA PRESS

MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Darío Villanueva, elegit nou director de la Real Academia Española (RAE), assumirà el comandament de la institució a partir del pròxim 8 de gener amb la necessitat urgent d'aconseguir un equilibri financer que permeti superar el "sotrac" que s'ha produït en els dos últims exercicis econòmics entre ingressos i despeses, pel que arrossega un dèficit de 2,5 milions, sobre un pressupost total de 7,5 milions. Tot i això, l'acadèmic aclareix que "la situació és preocupant, però no és crítica".

Villanueva ha admès, durant una entrevista concedida a Europa Press, que en els últims temps hi havia certa preocupació entre acadèmics i que, de fet, "l'hi ha", però precisa que la institució no està endeutada "ni ha d'endeutar-se de manera imminent" i defensa que "mai ha estat malgastadora, disposa de romanents com per atendre situacions difícils, com passa en una família o empresa on s'actua amb prudència".

"La situació és difícil, preocupant, d'això participen tots els acadèmics, però no és crítica. Podria arribar a ser-ho si no prenguéssim les decisions que estan incloses en el pla estratègic de la RAE i no ho apliquéssim. No saltem esglaons abans de temps", ha suggerit.

Aquest pla estratègic passa per aprofitar més els serveis que ofereix la RAE, tal com va anunciar fa deu dies en roda de premsa després del ple en el qual va rebre un 80 % del suport dels acadèmics amb dret a vot i, segons ha assenyalat a aquest mitjà, no es descarten més accions al camp de patrocini o a l'aprofitament de la seu de la RAE, construïda entre 1891 i 1894.

Un dels arguments pels quals està convençut de la seva supervivència tot i la conjuntura actual és la longevitat de la institució: 300 anys en els quals l'Acadèmia ha passat per diverses vicissituds que de fet han provocat que mai abans s'hagi pogut celebrar el seu aniversari.

"El primer centenari no es va poder celebrar perquè Espanya estava envaïda pels francesos i en guerra. Abans del segon aniversari va esclatar la primera Guerra Mundial, així que el llavors director de l'Acadèmia, Antonio Maura, va decidir cancel·lar els actes programats perquè no era un bon moment", explica.

Un altre dels problemes als quals s'ha d'enfrontar la institució és la dimensió laboral, una situació que la RAE ha decidit abordar amb un pla de baixes voluntàries per a la seva plantilla, formada per 85 treballadors i que, segons assenyala Villanueva, espera que assoleixi el 10 % del total, per al que de moment no pensa en alternatives si això falla. "A qui li pot estranyar que en aquest moment l'Acadèmia tingui també la seva crisi? Anàvem a quedar al marge nosaltres, anàvem a ser uns privilegiats?", es pregunta el de moment secretari en funcions.

Pel que fa a la societat de gestió que ha aprovat la RAE per abordar temes empresarials, econòmics i comercials, i treure'ls així del ple, Villanueva defensa aquesta mesura per la creixent necessitat d'atenció d'altres elements allunyats de la llengua que cada vegada ocupaven més temps als acadèmics. Tot i això, precisa que en ella no participarà "ningú que no estigui a l'Acadèmia", sinó que ara el ple rebrà informació d'allò fonamental, però "no s'ocuparà del dia a dia d'aquesta societat".

Un altre dels objectius que es planteja l'Acadèmia en un futur pròxim fa referència al Diccionari de la Real Academia Española, del qual aquest any s'ha presentat la 23 edició, la qual, segons ha indicat, serà "l'última de l'estirp del primer diccionari". De la mateixa manera que van fer amb la primera edició per estar a "l'altura dels temps", ara tenen la missió de fer "el gran diccionari de l'espanyol del segle XXI que pugui competir amb altres diccionaris en la mateixa línia".

Fins ara, aquest diccionari ha estat un llibre el contingut del qual s'ha traslladat a la xarxa. Amb el següent ocorrerà el contrari: serà un diccionari digital del qual se'n faran edicions en paper, de les quals està convençut que hi haurà demanda, ja que es tracta d'un llibre que porta quatre segles editant-se. "És un monument, una icona", ha subratllat.

SUPORT DE LA MONARQUIA I PRÒXIMA REUNIÓ AMB WERT

El pròxim 8 de gener, dia que presidirà el ple de l'Acadèmia per primera vegada, Darío Villanueva mantindrà una entrevista de treball amb el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, una trobada que no serà un mer gest "de cortesia", sinó de "contingut", segons ha avançat Villanueva.

Entre els suports que rep avui dia la RAE, el director de la casa de la llengua ha destacat entre les seves "fortaleses" el suport de la Casa Reial, tant del rei Joan Carles com de Felip VI, qui va enviar-li un "telegrama molt afectuós" amb motiu de la seva elecció com a director, al qual assegura que respondrà amb una carta.

Tot i això, Villanueva matisa que "no sempre ha estat així". "Fernando VII va ser un rei nefast per a l'Acadèmia i tot i això va resistir. Tan nefast que part dels acadèmics van haver de sortir per peus", ha dit.

La RAE, que va néixer --a diferència d'altres acadèmies-- com una proposta de la societat civil per preocupar-se per la llengua, ha tingut des del principi una "independència" que "s'ha pogut mantenir fins ara", de la mateixa manera que s'ha mantingut el seu objectiu i raó de ser: "Treballar en relació amb la llengua espanyola, aportant aquests instruments que sempre ha necessitat per mantenir el seu bon estat i salut. És la missió en la qual cal perseverar", ha destacat el seu nou director.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés