Publicat 13/05/2020 17:03

Un nou coronavirus en els ratpenats evidencia que el SARS-CoV-2 no es va crear en un laboratori

Un ratpenat 'Micronycteris microtis'
INGA GEIPEL - Archivo

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi que s'ha publicat en la revista 'Current Biology' ha descobert un nou coronavirus en els ratpenats semblant al SARS-CoV-2 perqu conté insercions d'aminocids en la unió de les subunitats S1 i S2 de la protena de punta del virus.

Tot i que no és un precursor evolutiu directe del SARS-CoV-2, aquest virus, conegut com RmYN02, suggereix que aquestes insercions aparentment inusuals es poden produir de manera natural, per la qual cosa descarta que la pandmia s'originés genticament en un laboratori.

"Des del descobriment del SARS-CoV-2 hi ha hagut tot un seguit de suggeriments infundats que el virus té origen en un laboratori. En particular, s'ha proposat que la inserció de S1/S2 és molt inusual i potser indica una manipulació", afirma l'article.

Per el treball mostra que aquests processos es produeixen naturalment. "Aix proporciona una forta evidncia en contra que el SARS-CoV-2 s'ha creat en un laboratori", explica l'autor principal, Weifeng Shi, director de l'Institut de Biologia de Patgens de la Primera Universitat Mdica de Shandong.

Els investigadors van identificar el RmYN02 a partir d'una anlisi de 227 mostres de ratpenats de la província xinesa de Yunnan entre maig i octubre del 2019. "Des que es va descobrir que els ratpenats eren el reservori del coronavirus SARS del 2005, hi ha hagut un gran interés per estudiar-los", detalla Shi.

Els investigadors apunten que el RmYN02 no s'assembla en el SARS-CoV-2 pel genoma que codifica el domini clau que s'uneix al receptor hum ACE2 que utilitza per infectar les cllules hoste. Aix vol dir que no és gaire probable que el RmYN02 infecti les cllules humanes.

Per un procés d'inserció semblant en un virus identificat en els ratpenats suggereix amb fora que aquestes insercions són d'origen natural. "Aquests fenmens d'inserció que inicialment semblen molt inusuals es poden, de fet, produir naturalment en betacoronavirus animals", argumenta Shi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés