Publicat 16/10/2021 18:28CET

El nou centre d'emissió al sud-est del con del volcà de la Palma disminueix l'activitat

Avanç de la bugada al barri de la Llacuna
INVOLCAN

SANTA CRUZ DE TENERIFE, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El nou centre d'emissió que es va produir aquest divendres a la tarda a l'illa de la Palma ha disminuït la seva activitat en les últimes hores, si bé no es descarta l'aparició de nous centres, i les colades situades al sud de la muntanya de la Laguna continuen avançant i ja es troben a només un 300-400 metres de la costa.

La portaveu del Comitè Científic del Pevolca, María José Blanco, va explicar en roda de premsa que aquest antic punt d'emissió es va reactivar uns 300 metres al sud-est de la base del con principal, i va manifestar una activitat freatomagmàtica amb emissió només de cendres. Va afegir que el començament d'aquest esdeveniment es va produir de manera simultània a una activitat freatomagmàtica més elevada als centres d'emissió del con principal, que habitualment té una activitat estromboliana.

María José Blanco va assenyalar que membres del Comitè Científic ja han visitat aquest centre d'emissió, que està emetent cendres amb menys activitat. Va comentar que és una zona on ja va aparèixer una emissió fumaròlica molt difusa fa diversos dies i que ahir va sorgir concentrada espacialment i acompanyada d'una activitat freatomagmàtica, llançant cendres a l'aire, si bé aquest dissabte al matí aquesta activitat ja tenia un nivell més baix.

Quant a les colades situades al sud de la muntanya de la Laguna, el director tècnic del Pevolca, Ruben Fernández, va indicar que la més pegada a la muntanya ha continuat evolucionant cap a l'oest. Aquesta colada es va canalitzar a última hora d'aquest divendres en un petit tàlveg i avui continua a una velocitat més lenta, i se situa a uns 300-400 metres del mar.

Respecte a la boca de lava que es va separar d'aquesta colada, el director tècnic del Pevolca va informar que ha acabat destruint el camp de futbol de la Laguna i continua avançant a un ritme lent. En qualsevol cas, va recordar que tota la zona està evacuada, de manera que no corre perill la integritat física de cap persona.

La sismicitat continua mantinguda des de fa diversos dies a una profunditat d'uns 36-37 km. María José Blanco va exposar que la previsió és que en els propers dies es produeixin terratrèmols "que la població notarà més". En aquest sentit, va apuntar que ja s'ha aconseguit el sostre de 4,6 de magnitud i una intensitat de V, i no va descartar que aquests índexs es puguin superar en els propers dies.

SUPERFÍCIE AFECTADA

La superfície afectada fins ara se situa en 742 hectàrees i l'amplària màxima de la colada està en aproximadament 2.350 metres. D'altra banda, les últimes dades de Copernicus indiquen que hi ha 1.923 edificacions i construccions afectades, de les quals 1.826 estan destruïdes i 97 en risc o parcialment afectades. Quant a les dades del Catastro, hi hauria un total de 1.058 edificacions afectades, de les quals 854 són d'ús residencial.

Avui no hi ha previstos ni confinaments ni noves evacuacions. No obstant això, Ruben Fernández va avisar que tot dependrà de si hi ha alguna evolució "molt desfavorable" en algunes zones. En referència a això, va comentar que si en algun cas la qualitat de l'aire empitjora a nivells que puguin ser perillosos per a la població, s'ordenarà el confinament de la població a les zones de risc. Així mateix, va informar que les tasques de reg i de retirada d'estris continuaran aquest dissabte.

També va recordar que a les 19.00 hores hi haurà una xerrada informativa al Pavelló de Tazacorte, on els veïns podran conèixer de primera mà quina és la situació actual del procés eruptiu de la mà de personal del Comitè Científic, així com de representants de l'IGN i de l'Involcan.

INFORME DEL COMITÈ CIENTÍFIC

L'informe del Comitè Científic del Pevolca indica que l'erupció fisural continua però amb un predomini de la fase efusiva, que s'evidencia per les emissions de les colades de lava i menys emissions de cendres. L'Índex d'Explosivitat Volcànica (VEI, per les seves sigles en anglès) es manté fins ara en 2 en una escala de 0 a 8. L'alçada de la columna de cendres i gasos que s'ha mesurat aquest dissabte, així com la seva dispersió, arriba als 4.500 metres.

Quant a les condicions meteorològiques, es preveu que continuï el vent de component sud i oest. En aquests moments la disposició de les cendres i el diòxid de sofre (SOTA2) continuarà en direcció nord-nord-est durant les properes 24 o 36 hores. La disposició actual i la prevista de les cendres ha provocat la caiguda de cendres a l'Aeroport de la Palma, cosa que n'ha afectat l'operativitat.

A més, és probable que el núvol de cendres pugui afectar l'espai aeri comprès entre la Palma, la Gomera i el nord de Tenerife. Les condicions meteorològiques són desfavorables des del punt de vista de la qualitat de l'aire a causa d'una inversió tèrmica situada entre 300 i 500 metres d'altitud. El material particulat incrementarà a causa de la pols desèrtica com a conseqüència de l'entrada d'una massa d'aire sahariana.

La deformació local a l'estació més propera al centre eruptiu (LP-03) ha revertit totalment la deformació horitzontal acumulada i la resta de les estacions no mostren cap patró significatiu.

L'emissió de diòxid de sofre associat a les emanacions visibles continua registrant valors alts i relacionades amb el procés eruptiu, amb valors de fins a 2.882 tones diàries (valor subestimat), un valor considerablement més baix que en dies anteriors.

Respecte a la qualitat de l'aire, durant la matinada i les primeres hores del matí d'aquest divendres es van mesurar nivells alts de SO2 que no van arribar a superar els valors horaris tant a ls Llanos, el Paso, Tazacorte i Puntagorda, i aquests valors es van anar reduint gradualment a valors baixos, i van tornar a ascendir a les estacions de Puntagorda i Fuencaliente durant aquesta passada nit fins a arribar a valors propers al llindar horari.

Quant a les partícules PM10, divendres al matí es va registrar un episodi d'alta concentració a los Llanos, fins a 242 micrograms/m3 a les 10.00, que posteriorment va disminuir però finalment va suposar la superació del llindar diari, establert en 50 micrograms/m3. En el conjunt d'estacions les concentracions de PM10 han anat augmentant, coincidint amb l'entrada de massa d'aire saharià.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés