Actualitzat 27/11/2020 13:08 CET

Només un 8% dels menors amb covid-19 van ser transmissors a Catalunya segons un estudi

Investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron que han fet l'estudi sobre la transmissió de la covid-19 entre els menors a Catalunya
VALL D'HEBRON

L'estudi assenyala que són "menys transmissors" de la infecció

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Només un 8% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de covid-19 confirmat a Catalunya entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre van ser transmissors de la infecció per SARS-CoV-2 a la resta de membres del seu nucli familiar, segons la part prospectiva de l'estudi 'COVID pediàtric a Catalunya' de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

L'estudi s'ha dut a terme a partir de 1.081 pacients pediàtrics amb una PCR positiva i 3.515 contactes familiars que es van diagnosticar entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre, ha informat l'hospital en un comunicat aquest divendres, i ha assenyalat que s'ha pogut diagnosticar amb PCR de manera generalitzada per fer l'estudi de contactes.

Aquesta segona part de l'estudi es va fer durant els mesos d'estiu i durant les primeres set setmanes després de començar l'escola, després de la desescalada i en fase de nova normalitat, a diferència de la part retrospectiva de l'estudi, en la qual els casos diagnosticats corresponien al període de confinament.

En la part retrospectiva de l'estudi, que es va presentar a l'agost, un 3,4% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de coronavirus confirmat a Catalunya entre l'1 de març i el 31 de maig --durant el confinament-- van ser els transmissors del SARS-CoV-2 dins del seu nucli familiar.

En aquesta segona part de l'estudi, en 783 dels casos (72,4%) es va identificar un altre membre de la família amb PCR o diagnòstic microbiològic anterior als del menor o que clarament tenia símptomes de covid-19 abans que el menor i hi estava en contacte directe.

Només en 86 casos (8%) es va determinar després de l'estudi de contactes que el pacient pediàtric havia infectat altres membres de la seva família, tot i que en 55 casos addicionals, el cas índex era un altre menor de la família (5%).

"L'estudi prospectiu reafirma que els nens són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults a l'entorn domiciliari, com ja apuntava la primera part", ha explicat el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, Pere Soler.

Soler ha assegurat que es constata que la lliure circulació dels nens i la tornada a les aules no han suposat que hagin transmès més el SARS-CoV-2.

LA MEITAT, ASIMPTOMÀTICS

L'estudi prospectiu també assenyala que un 47% dels pacients pediàtrics amb covid-19 (un total de 506) són asimptomàtics, i en els casos amb símptomes, el més habitual és la febre (70,6%; 406 nens), seguit de tos (36,9%, 212 nens), mal de cap (24,5%, 141 nens), fatiga (24,3%, 140 nens) i diarrea (16,3%, 94 nens).

"Gairebé la meitat dels nens i nenes amb infecció per SARS-CoV-2 són asimptomàtics i s'ha observat que el nombre de nens que necessiten ingressar a l'hospital a causa de la covid-19 continua sent molt baix", ha assenyalat l'investigador Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria.

Només un 2,5% dels pacients pediàtrics (27, d'un total de 1.072 de l'estudi dels quals es tenia informació sobre hospitalització) han necessitat ser hospitalitzats des de l'1 de juliol al 31 d'octubre, mentre que en l'estudi retrospectiu (de l'1 de març al 31 de maig) va ser un 19%.

Un total de 118 nens (11%) presentaven comorbiditats o altres malalties prèvies, sense que això hagi suposat un augment del risc d'ingrés: el 99,2% (1.006 pacients) es va recuperar totalment, només cinc (0,4%) van presentar seqüeles i no s'ha registrat cap mort.

"L'afectació de la covid-19 en els menors d'edat de Catalunya continua sent escassa després del període de confinament, amb els nens en plena mobilitat", ha subratllat la cap del Servei de Medicina i Epidemiologia Preventiva, Magda Campins, que ha assenyalat que en més d'un 70% dels casos el cas originari del focus ha estat un adult.

L'hospital també ha assenyalat que les PCR han augmentat "de manera exponencial" aquests darrers mesos, i han passat de fer-se 38.400 a l'agost a més de 140.000 a l'octubre. A més, ha afirmat que durant les primeres vuit setmanes d'escola s'han fet 287.046 PCR a menors de 18 anys a Catalunya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés