Publicat 18/11/2014 18:49

Nomenen el català Xavier Gómez-Batiste màxim responsable en cures pal·liatives de l'OMS

Xavier Gómez Batiste, nuevo responsable de curas paliativas de la OMS
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Observatori Qualy de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Xavier Gómez-Bastiste, ha estat designat màxim responsable en programes de cures pal·liatives --Medical Officer for Palliative and Longterm Care-- de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cosa que demostra el "lideratge" de Catalunya en aquesta matèria.

En roda de premsa aquest dimarts, acompanyat pel director general de Planificació i Investigació de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Carles Constante, i la directora general de l'ICO, Candela Calle, Gómez-Batiste ha afirmat que el càrrec que ocuparà --una figura nova creada per una resolució de maig de l'OMS-- és "complex i il·lusionant".

Per complir amb la norma, que implica 234 països, l'OMS ha encarregat a Gómez-Batiste dissenyar i aplicar un "projecte sistemàtic global" de desenvolupament, que té com a eixos principals les cures pal·liatives com a dret universal; la seva extensió a persones amb un pronòstic de vida limitat --no només a malalts de càncer--, i l'abast als serveis convencionals d'atenció primària i comunitària.

També té un "aspecte molt rellevant" relacionat amb l'accés a la medicació analgèsica i altres fàrmacs essencials, ja que més d'un 70% de persones amb dolor no hi té accés perquè als seus països persisteixen mites com, per exemple, que la morfina accelera la mort o que es pot utilitzar en circuits d'estupefaents.

Segons ha dit, cada any moren 27 milions de persones al món que necessiten cures pal·liatives, però només el 30% dels estats té sistemes d'aquest tipus, un 30% els estan desenvolupant, i el 40% restant no disposa de cap tipus d'acompanyament pal·liatiu, fet que suposa un "repte qualitatiu i quantitatiu molt important".

L'OMS ha sol·licitat a Gómez-Batiste per al 30 de desembre els primers traços d'un pla estratègic que identifiqui necessitats, persones, atenció, serveis, formació i legislació, i que es tradueixi en mesures que es puguin aplicar en els pròxims dos anys.

Amb l'ajuda d'un comitè d'experts, la primera reunió de treball tindrà lloc el 10 de desembre a Barcelona i tindrà la presència de representants de la Conselleria, l'ICO, la Universitat de Vic (UVic-UCC) i l'Obra Social La Caixa, centres que han participat en projectes innovadors en aquest àmbit.

PROJECTES CATALANS

Ha explicat que la seva elecció té a veure amb el lideratge de Catalunya des del 1990 en cures pal·liatives, de l'innovador programa de la Conselleria d'atenció precoç de les persones amb aquestes necessitats, i del d'Obra Social La Caixa, que es fixa en aspectes emocionals, espirituals, socials, d'atenció familiar al final de la vida de les persones.

"Tenim la gran oportunitat d'estendre el que hem après a Catalunya a altres països", ha afirmat després d'assegurar que intentarà exportar aquestes iniciatives amb la finalitat de contribuir a la innovació en cures pal·liatives de tot el món.

Ha dit que vol impulsar projectes a països en vies de desenvolupament i sobre col·lectius concrets com, per exemple, els ancians i els malalts de sida i Ebola a Àfrica, i ha avançat que prepara un protocol de cures pal·liatives en crisis humanitàries.

Gómez-Batiste també és director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, director científic del Programa d'atenció integral de persones amb malalties avançades de l'Obra Social La Caixa, i director d'Atenció Pal·liativa SARQuavitae.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés