Publicat 06/10/2021 16:02CET

El Nobel de Química reconeix els impulsors de la construcció molecular

Premiats amb el Nobel de Química 2021
NOBEL PRIZE.ORG

MADRID, 6 oct. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -

L'alemany Benjamin List i el nord-americà David MacMillan han obtingut el Nobel de Química 2021 per una nova eina necessària per a la construcció molecular: l'organocatàlisi.

Segons el veredicte de l'Acadèmia Sueca de Ciències, aquesta tècnica ha tingut un gran impacte en la recerca farmacèutica i ha fet que la química sigui més ecològica.

Moltes àrees de recerca i indústries depenen de la capacitat dels químics per construir molècules que puguin formar materials elàstics i duradors, emmagatzemar energia en bateries o inhibir la progressió de malalties. Aquesta feina requereix catalitzadors, que són substàncies que controlen i acceleren les reaccions químiques, sense arribar a formar part del producte final.

Per exemple, els catalitzadors dels automòbils transformen les substàncies tòxiques dels gasos d'escapament en molècules inofensives. Els nostres cossos també contenen milers de catalitzadors en forma d'enzims, que cisellen les molècules necessàries per a la vida.

Per tant, els catalitzadors són eines fonamentals per als químics, però els investigadors van creure durant molt temps que, en principi, només hi havia dos tipus de catalitzadors disponibles: metalls i enzims.

El 2000, Benjamin List (director del Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, especialitzat en recerca química sobre catàlisi) i David MacMillan (professor a Princeton), independentment entre si, van desenvolupar un tercer tipus de catàlisi. Es diu organocatàlisi asimètrica i es basa en petites molècules orgàniques.

"Aquest concepte de catàlisi és tan simple com enginyós, i el fet és que moltes persones s'han preguntat per què no ho vam pensar abans", diu en un comunicat Johan Aqvist, president del Comitè Nobel de Química.

Els catalitzadors orgànics tenen un marc estable d'àtoms de carboni, al qual es poden unir grups químics més actius. Sovint contenen elements comuns com ara oxigen, nitrogen, sofre o fòsfor. Això vol dir que aquests catalitzadors són tant ecològics com econòmics de produir.

La ràpida expansió en l'ús de catalitzadors orgànics es deu principalment a la seva capacitat per impulsar la catàlisi asimètrica. Quan es construeixen molècules, sovint es produeixen situacions en què es poden formar dues molècules diferents, que, com les nostres mans, són la imatge especular de l'altra. Els químics sovint només en voldran una, particularment quan produeixen productes farmacèutics.

L'organocatàlisi s'ha desenvolupat a una velocitat sorprenent des del 2000. Benjamin List i David MacMillan continuen sent líders en el camp i han demostrat que els catalitzadors orgànics es poden utilitzar per impulsar multitud de reaccions químiques.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés