Publicat 09/10/2019 13:44CET

Nobel de Química per als pares de les bateries de ió-liti

Guanyadors del Nobeld i Químia 2019
NOBELPRIZE. ORG

MADRID, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

Els científics John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino, han estat distingits amb el Premi Nobel de Química 2019
pel desenvolupament de les bateries de ió-liti.

Les bateries de ió-liti, que ofereixen un alt rendiment i avui són d'ús comú en la indústria electrnica de gran consum, les va proposar per primera vegada M.S. Whittingham, químic angls de la Universitat de Binghamton actualment, que va utilitzar sulfur de titani i metall de liti d'elctrodes.

El 1985, el japons Akira Yoshino va assemblar un prototip de bateria fent servir material carbonós en el qual es podien inserir els ions de liti com un elctrode i xid de liti cobalt (LiCoO2), que és estable a l'aire, com l'altre. En emprar materials sense liti metllic, es va incrementar espectacularment la seguretat sobre les bateries que utilitzaven el liti metall. L'ús d'xid de liti cobalt va possibilitar que es pogués aconseguir fcilment la producció a escala industrial. Aquest va ser el naixement de l'actual bateria Li-ió.

El nord-americ John Bannister Goodenough va contribuir després a desenvolupar una bateria de ions de liti d'estat slid que supera les bateries de ions de liti en densitat energtica, rang de temperatura operativa i seguretat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés