Publicat 11/5/2020 22:27:55 +02:00CET

No hi haurà edició presencial de Cannes, que mostrarà la seva Selecció Oficial en altres festivals

Festival de cinema de Cannes, cerimònia de clausura
Anatoly Zhdanov - Archivo

MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

Finalment la 73ª edició del Festival Internacional de Cinema de Cannes no se celebrarà de forma presencial. El director del certamen, Thierry Frémaux, ha anunciat que sí que hi haurà selecció oficial, que s'anunciarà al juny, i que els films que haguessin participat en les diferents categories de la mostra d'aquest any es projectaran en diferents festivals, entre els quals hi ha Venècia i Sant Sebastià, com a forma de suport simbòlica a les sales de cinema.

"A dia d'avui, una edició física és molt complicada d'organitzar, per la qual cosa estem avançant amb un anunci de llargmetratges que [inicialment] serien a la Selecció. El donarem a conèixer a inicis de juny", va declarar Frémaux en una entrevista amb Screen Daily. El que sí té clar el director és que descarta completament una celebració virtual del certamen, considerat una de les cites cinematogràfiques més importants de l'any.

"Hi haurà desplegament fora dels murs [de Cannes], amb la col·laboració amb els festivals de tardor", va explicar un portaveu de l'organització a la revista Variety. Entre aquests certàmens estarà també Torontó, a més d'importants sales de cinema.

"El setè art i la indústria cinematogràfica estan amenaçats. Tenim el desafiament de la reconstrucció, reafirmant la seva importància amb energia, unitat i solidaritat", va manifestar Frémaux a Variety. El director del Festival de Cannes és un ferm defensor de les sales de cinema, i s'oposa a la participació de llargmetratges en el certamen sense vida comercial en sales a França.

SUPORT D'ALTRES FESTIVALS A CANNES

Cannes ha trobat el suport d'altres festivals internacionals, que permetran que les pel·lícules que anaven a exhibir-se en la Croisette puguin projectar-se sota l'etiqueta 'Cannes 2020'. "Anirem a Torontó, Deauville, Agulema, Zuric, Sant Sebastià, Nova York, Seül i al Festival Lumière de Lió, que acollirà diversos títols", va assenyalar Frémaux, avançant que la col·laboració Venècia serà més profunda. "Volem anar més lluny [amb la Biennale] i presentar pel·lícules de forma conjunta", va agregar.

No obstant això, Frémaux és conscient de l'excepcionalitat que viu la indústria aquest any per culpa de la pandèmia de Covid-19. "La selecció de títols no es farà probablement sota el format habitual que tots coneixem sota les diferents categories: Selecció Oficial, Una Certa Mirada i Fora de competició. Seria absurd comportar-nos com si res hagués succeït, però volem promocionar i visibilizar els films que hem vist i lloat", va afegir.

L'anunci de la impossibilitat de celebrar una edició presencial del Festival de Cannes ve precedit de la cancel·lació de l'organització de les seccions paral·leles, Setmana de la Crítica i Quinzena de Realitzadors, que aquest any no es faran. D'altra banda, l'edició virtual Cannes Marché du Film (per a vendes de drets i distribució) es realitzarà del 22 al 26 juny, amb un mercat virtual liderat per diverses distribuïdores nord-americanes.

L'anunci de la possible col·laboració amb el Festival de Venècia queda pendent del que decideixi la direcció del certamen italià, la determinació del qual es coneixerà a la fi d'aquest mes. Els organitzadors van realitzar recentment una enquesta a membres de la indústria per mesurar el nivell d'assistència de cineastes, actors i tècnics al festival, que té previst celebrar-se entre el 2 i el 12 de setembre.

Contador