BARCELONA 4 abr. (EUROPA PRESS) -
El col·lectiu No Callarem omplirà l'antiga presó Model de Barcelona d'activitats culturals dirigides a la ciutadania en la Setmana de la Llibertat d'Expressió, del 9 al 15 d'abril, que busca "reivindicar la llibertat i combatre la censura" amb propostes artístiques, debats i concerts dins i fora de l'antic centre penitenciari.
"La forma de combatre la censura és no autocensurar-nos, i seguir escrivint i rapejant per fer front a un règim enemic de la democràcia", ha reivindicat el raper Pablo Hasél, condemnat a tres anys de presó per les seves cançons contràries a la monarquia, que sumats a altres dues d'antecedents arriben els cinc anys de condemna.
En una roda de premsa aquest dimecres a l'antiga presó barcelonina, el col·lectiu No Callarem ha remarcat que "rapejar i escriure no és delicte, i la ficció tampoc. No callarem perquè demà pots ser tu", i han explicat que han escollit el centre penitenciari com a escenari de la setmana d'activitats pel símbol que representa per a la capital catalana.
PROGRAMACIÓ
La Setmana de la Llibertat d'Expressió arrencarà dilluns vinent 9 d'abril amb la publicació d'un tema musical en el qual han participat una quinzena d'artistes i conté versos del col·lectiu musical La Insurrecció, i dels rapers Valtònyc i Hasél.
La programació seguirà el dimecres 11 d'abril amb activitats d'art, dansa, música i fotografia a l'interior de la Model, i en les quals participaran artistes i personalitats com Maria Arnal, Estel Boada i Laura Benítez, entre altres.
El dijous 12, l'antic centre penitenciari acollirà una actuació musical de Clara Peya i un espectacle de titelles, a més del debat 'Veus afectades' amb la participació de Valtònyc, Cassandra, Laia Serra i Josep Ramoneda, entre d'altres.
Les activitats musicals també seguiran el divendres 13 amb el 'Concert empresonats', en el qual actuaran artistes com Gemma Humet i Cesk Freixas, i amb un debat sobre censura i música.
El debat 'Gutenberg emmordassat' tractarà el dissabte 14 la censura i la repressió en la literatura amb la projecció de 'Llibertat d'impressió' i un cinema fòrum, en el qual participaran l'advocat de Carles Puigdemont davant l'ONU, Ben Emmerson; el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; i la parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, entre d'altres.
La setmana d'activitats acabarà el diumenge 15 amb una fira popular als carrers adjacents de l'antic centre penitenciari amb concerts, humor, poesia i un dinar popular, encara que 16 equipaments de gestió comunitària barcelonins també programaran diferents activitats culturals en paral·lel "per continuar la lluita" en els propers mesos.
A més, en totes les activitats organitzades pel col·lectiu No Callarem hi haurà una guardiola en la qual tots els participants podran col·laborar econòmicament amb la iniciativa, i un número de compte a la seva pàgina web.
No Callarem és un col·lectiu que es va presentar en societat aquest març per reivindicar la llibertat d'expressió en l'Estat espanyol, i en el qual s'han adherit més de cinquanta entitats com el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya-SMAC!, l'Ateneu Popular de 9 Barris, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Iaioflautas, Metromuster i Clownia festival, entre altres entitats.