Abelardo de la Rosa defensa aportar "veracitat" davant la irrupció de la tecnologia a les aules
BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -
La consellera d'Educació i FP de la Generalitat, Esther Niubó, ha apostat per arribar a "grans consensos" en l'ús responsable de la tecnologia en l'educació, durant l'obertura de l'Edtech Congress Barcelona 2025, que se celebra aquest dimarts i dimecres al Palau de Congressos de Fira de Barcelona.
En la seva intervenció, ha advertit que el mal ús de les tecnologies pot derivar en conductes que afectin negativament el desenvolupament i benestar de l'alumnat, i crida a arribar a consensos basats en l'evidència científica i "evitar decisions basades en prejudicis".
Per ella, la tecnologia ha d'estar al servei del procés d'aprenentatge i "en cap cas ha d'impactar negativament", sinó que creu que ha d'aportar solucions per a l'equitat, la inclusió i la qualitat del sistema educatiu.
Niubó ha destacat l'entrada massiva, en les seves paraules, de la tecnologia a les aules i ha recordat que la Conselleria ha iniciat un procés de diagnòstic, amb la nova Comissió per a una Digitalització Responsable, per avaluar els usos que es fan d'aquestes tecnologies i "establir noves pautes".
En aquest sentit, ha assegurat que el departament vol comptar amb un pla de digitalització responsable que garanteixi l'aprenentatge "en un context de salut i benestar".
PROCÉS EDUCATIU
En la inauguració també hi ha estat el secretari d'estat d'Educació, Abelardo de la Rosa, que ha reivindicat que el Govern central està compromès "amb la tecnificació del fet educatiu, adaptada a les necessitats dels centres i de l'alumnat", i crida a capacitar tant els professors com els estudiants.
Per ell, l'ús d'aquestes tecnologies en l'educació ha d'estar basat en valors com la seguretat, la privadesa i la inclusió: "Els docents i administracions educatives tenim l'obligació d'aportar aquest punt ètic, equitatiu, aquest punt de debò i de veracitat que ha d'acompanyar la tecnologia en el món educatiu".
La secretària de Polítiques Digitals de la Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat, Maria Galindo, que ha assenyalat que el sector tecnològic representa el 10% del PIB català, ha destacat l'"enorme potencial" de la tecnologia a les aules i crida a garantir un accés ètic, democràtic i transparent a aquestes eines.
El president d'Edutech Clúster, Ramon Eixarch, ha defensat l'ús de dispositius i tecnologies en l'aprenentatge, perquè "sense innovació no hi ha millora", però insisteix que estan en contra d'un ús abusiu de la tecnologia en qualsevol àmbit i que l'objectiu compartit és la millora de l'educació.
CONGRÉS
L'EdTech Congress Barcelona 2025, que se celebra aquest any per primera vegada al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, analitzarà durant dos dies les "claus" de la tecnologia en l'educació del futur, i comptarà amb 22 sessions i uns 50 ponents.
Està organitzat per Edutech Clúster, un hub que reuneix més de 100 empreses i institucions dedicades a la innovació educativa, i compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació i FP i Acció i unes 52 empreses col·laboradores i patrocinadores.
Amb el lema 'Pensant els futurs de l'educació', ajudarà a reflexionar sobre escenaris educatius i formes d'interacció entre tecnologia i processos d'aprenentatge, promovent debats sobre "com la digitalització pot transformar l'accés al coneixement".