Publicat 17/5/2019 15:17:48 +02:00CET

Neix una plataforma per prevenir els abusos sexuals a la infància amb "respostes a mesura"

VÍDEO: Día de Internet: así utilizan la Red los 43 millones de internautas españoles
PIXABAY

S'adreça a persones amb tendències pedòfiles, a famílies que sospitin de casos i professionals que requereixin formació

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

La plataforma PrevenSI s'iniciarà al setembre amb la finalitat de prevenir els abusos sexuals a la infància amb "respostes a mesura" per a persones amb tendències pedòfiles que vulguin evitar conductes abusives, per a famílies o persones de l'entorn d'una víctima que iniciïn sospites o bé per a professionals psicòlegs que, per exemple, requereixin formació per al seu abordatge.

Ho han explicat en roda de premsa aquest divendres els impulsors de la iniciativa fruit d'una aliança de l'Institut de Psicologia Forense, de la Fundació IrES i de l'entitat social Intress, centrades a prevenir comportaments pederastes i detectar i abordar casos de persones que es reconeixen com a pedòfiles.

La responsable del Servei d'Atenció a les Víctimes del Delicte en Intress, Núria Iturbe; el catedràtic de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB) Antonio Andrés Pueyo --especialista en l'abordatge de l'abús sexual sobre nens--, i la representant de l'Institut de Psicologia Forense Thuy Nguyen Vo han defensat la necessitat d'afrontar una "resposta global i generalitzada a una problemàtica social i col·lectiva".

La plataforma, que garanteix el total anonimat però que en cas de tenir informació que permeti identificar les víctimes menors la portarà davant les autoritats policials, es basarà en una plataforma web que oferirà nombrosos recursos d'ajuda, permetrà consultes i seguir un abordatge, mentre que també habilitarà un telèfon d'atenció.

De moment, no compten amb els recursos públics, si bé confien que les administracions apostin per aquesta iniciativa, que segueix el rastre de projectes que treballen amb èxit en altres països del món com Holanda i el Regne Unit.

"RECURS INNOVADOR"

Tots ells han subratllat que es tracta d'un recurs innovador", que també oferirà assessorament i consultoria i funcionarà com un recurs transversal i de manera segmentada, adaptable a cada situació i circumstància.

"L'objectiu és el de no més víctimes", ha subratllat Iturbe, que no ha descartat atendre les peticions de víctimes, si bé les derivaran als recursos especialitzats ja existents.

5% D'HOMES PEDÒFILS

Calculen que fins un 5% dels homes joves i adults presenten pensaments, desitjos, fantasies i/o conductes d'abús sexual infantil, mentre que entre un 10% i un 20% de la població ha estat víctima d'abusos, generalment d'un entorn conegut: "Per cada abusador considerem que hi ha una mitjana de cinc víctimes", ha observat Nguyen.

Pueyo també ha explicat que dirigeixen aquest recurs a persones que, havent complert condemna per un delicte d'abús a un menor, no estan rehabilitats i volen aconseguir-ho.

CASOS D'ÈXIT INCIPIENTS

Tant Iturbe com Nguyen han considerat possible treballar en aquesta tendència: "Són incipients, però hi ha estudis que mostren que les persones que formen part d'aquests serveis aprenen a gestionar les situacions de risc, i reben suport en aquestes plataformes que els guien".

Iturbe ha cridat l'atenció sobre la "manca de sensibilització de com s'inicia un comportament de violència sexual contra els nens", i es tracta d'un dels motius principals pels quals no es detecten abans.

La iniciativa també preveu iniciar una campanya de sensibilització ciutadana amb espots de vídeo i en diversos suports per abordar aquesta problemàtica de la societat, que fins ara ha quedat amagada.