Publicat 06/02/2020 18:41

Neix la Fundació Privada Montserrat Caballé per "mantenir viu" el record de la soprano

V. Garcia de Gomar, S. Alemany, M. Caballé i J. Matabosch.
EUROPA PRESS

El Liceu reprendr el Concurs Internacional de Cant en el segon aniversari de la seva mort

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

La família de la soprano barcelonina Montserrat Caballé ha creat, juntament amb personalitats destacades de la lírica, la Fundació Privada Montserrat Caballé per mantenir viu el seu record i reprendre la celebració del Concurs Internacional de Cant que porta el seu nom i que va quedar interromput per la mort de la cantant lírica el 2018.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dijous la neboda de la cantant i presidenta de la fundació, Montserrat Caballé Claus --que s'ha emocionat durant la seva intervenció--, ha arribat el moment de "fer el seu somni realitat", i crear una fundació com era el seu desig.

La seva neboda ha recordat els inicis de Caballé, a la qual la família Beltrán Mata va pagar els estudis musicals perqu pogués continuar la carrera: "Ella volia tornar el que va obtenir ajudant a nous talents", cosa que ja va fer en vida mitjanant l'organització del Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé i ajudant joves promeses a debutar al seu costat per projectar-los als escenaris internacionals.

"S'ho mereixia. Ha de quedar alguna cosa d'ella", ha reivindicat Caballé, que ha considerat bonics els homenatges, per també ha indicat que faltava complir amb la seva essncia, cosa que ara s'aconseguir amb aquesta fundació.

Integren la fundació el tenor i el seu marit Bernabé Martí --com a president honorífic--, els fills de la soprano Montserrat i Bernabé Martí Caballé i el seu germ i representant Carlos Caballé Folch.

Així mateix, la fundació compta amb un patronat honorífic de personalitats "lligades a la soprano": Teresa Berganza, Josep Carreras, Jaume Aragall, Juan Pons, Carlos Álvarez, Lluís Pasqual, Josep Sánchez Llibre, així com el Liceu, el Teatre Reial i l'pera Actual.

La finalitat de la fundació és ajudar els joves talents amb beques i estudis, donant "un suport no només econmic sinó també professional", sent el plat estrella la continutat del seu concurs de cant.

De fet, una de les primeres accions de la fundació ser reactivar el concurs de cant, l'itinerant des dels seus inicis i pel qual han passat uns 6.000 participants, que reactivar el Liceu a partir de la XVI edició el 6 d'octubre del 2020 --dos anys després de la seva mort--, perqu després se n'encarregui en el Teatre Reial de Madrid, i tenir una següent edició segurament internacional.

Caballé ha anunciat també la seva voluntat d'organitzar exposicions itinerants entorn de la cantant i la possibilitat de dedicar un museu a la ciutat a la soprano: "Pel que fa a aquest tema hi ha hagut converses amb l'Ajuntament. Hi estan molt a favor per requereix temps i pressupost".

Ha instat a comenar amb el concurs i amb les exposicions per tenir un museu o un espai en el qual posar el seu llegat.

"CONSTRUIR LA MEMRIA"

El president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, ha celebrat el suport dels amics de Caballé en aquest projecte, i ha afegit: "És el moment de construir el futur de la memria a Montserrat Caballé", i tornar a la soprano el que ella va fer per aquesta institució.

El director del Teatre Reial, Joan Matabosch ha celebrat que el primer lloc on es torni a celebrar el concurs sigui la ciutat on va néixer i "la seva casa natural", on va passar 50 anys de carrera escrivint algunes de les millors pgines del Liceu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés