Actualitzat 20/04/2015 13:36

La NASA troba una buscada ona prop del l'equador de Júpiter

Bandas oscuras en la atmósfera de Júpiter
Foto: NASA/JHU-APL/SWRI

MADRID, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Als núvols de Júpiter, científics han trobat evidència d'un tipus d'ona llarga atmosfèrica que havia estat predita, però que no havia estat identificada en les imatges del planeta fins ara.

   Els investigadors consideren aquest tipus d'ona, anomenada ona Kelvin, una part fonamental d'una atmosfera planetària, per la qual cosa l'absència d'una a Júpiter havia estat durant molt temps un misteri. En l'atmosfera de la Terra, les ones de Kelvin estan involucrades en un patró de vent tropical la influència del qual pot arribar tan lluny com el vòrtex polar.

   "Els científics han buscat aquest tipus d'ones en imatges de Júpiter d'altres missions, sense sort", ha dit Amy Simon, científica planetària del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA a Greenbelt, Maryland. "A vegades, trobem un altre tipus d'ona. Altres vegades, no podem estar segurs que tenim una ona en absolut".

   La presència de l'ona de Júpiter ha estat indicada per una sèrie de núvols en forma de bandes, en imatges obtingudes per la camèra termogràfica multiespectral Ralph quan la nau espacial New Horizons de la NASA va volar pel planeta el 2007. El sorprenent patró de bandes clares i fosques va ser capturat en una sèrie d'imatges, el que va permetre els investigadors determinar l'abast i la velocitat de l'ona.

   En aquell moment, l'equip va determinar que el patró s'estenia a través de tota l'àrea visible a la càmera (aproximadament un quart de la circumferència al l'equador) i probablement cobria tot el camí al voltant del planeta, informa la NASA.

   En una nova anàlisi d'aquestes imatges, un trio d'investigadors de la NASA i la Universitat de Houston va calcular que l'onada es movia a uns 367 a 393 quilòmetres per hora (164 a 176 metres per segon). Això és més lent del que es pensava anteriorment, però encara molt més ràpid que els ja ràpids vents de fons prop de la línia equatorial. El patró sembla projectar ombres, fet que pot indicar que està més alta en la troposfera que els uns altres núvols, o possiblement en l'estratosfera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés