Actualitzat 31/03/2017 06:46 CET

Nadal diu que la mort de l'anciana de Reus és "un cas extrem de vulnerabilitat" que "no hauria d'haver ocorregut"

Iglesias retreu al ministre les 'portes giratòries' amb les quals les elèctriques "compren" polítics per aconseguir lleis a favor seu

MADRID, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha assegurat aquest dimecres, en el Ple del Congrés, que la mort de l'anciana de Reus (Tarragona), Rosa Pitarch, és "un cas extrem de vulnerabilitat" que "no hauria d'haver ocorregut" perquè el tall de llum "no hauria d'haver-se materialitzat" a causa de la llei existent a Catalunya.

Aquesta dona, de 81 anys, moria el passat 14 de novembre després d'un incendi a casa seva provocat per l'espelmes que utilitzava en tenir la llum tallada per impagament. Segons ha recordat el titular d'Energia, la víctima estava sota el seguiment dels serveis socials, també pel que fa al gas i a l'aigua. "És un cas extrem de vulnerabilitat perquè és un cas de pobresa extrema", però hi ha un "cas més general de 5 milions de persones que pateixen talls per aquest motiu de qui s'ha d'ocupar l'Estat", ha insistit.

En aquest sentit, Nadal ha explicat que la política energètica és competència nacional, però els afers socials estan en mans de les autonomies. Així, ha apuntat que l'únic que es pot fer, si les comunitats no volen que la política social estigui centralitzada, és millorar el Bo Social, creat durant el Govern de Zapatero, i ajudar a la comunicació entre les administracions.

Durant el seu discurs, també ha reconegut com a "evident" que la política energètica, en aquest assumpte, "no està tan ben resolta com en altres països" però ha apostat per "seguir treballant" i per la "predisposició al diàleg" que, segons la seva opinió, pot ajudar a tirar endavant millores legislatives que solucionin el problema.

DEFENSA DE LA LLEI RECORREGUDA PEL GOVERN ESPANYOL

També referint-se al cas de l'anciana de Reus, Nadal ha destacat durant el seu discurs la llei catalana d'emergència social, que incloïa mesures contra la pobresa energètica, i que el Govern espanyol té recorreguda des del mes de maig passat per "vulnerar competències estatals en matèria de legislació civil i processal".

Concretament, Nadal ha elogiat en repetides ocasions aquesta norma autonòmica, que ha arribat a qualificar de "molt bona" durant la resposta a una interpel·lació del líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, en matèria de pobresa energètica.

El mateix secretari general de la formació morada ha recriminat que estigui valorant positivament una norma que el Govern espanyol té recorreguda, a la qual cosa el ministre ha contestat que el recurs es va interposar per altres punts "que no tenen res a veure" amb el departament que dirigeix "ni amb l'energia".

PODEM RETREU LA RELACIÓ DEL PODER AMB LES ELÈCTRIQUES

De la mateixa manera, Iglesias s'ha referit a la relació del poder amb les elèctriques, retreient a Nadal el nombre d'exministres i expresidents que actualment es troben en els Consells d'Administració d'aquestes companyies. Segons la seva opinió, amb aquest "truc" les elèctriques "compren" polítics, aconsegueixen millor legislació a favor seu i eviten les auditories públiques que, segons ha denunciat, "permet que el ciutadà no conegui el preu de l'energia".

Sobre aquesta qüestió, el ministre ha defensat que la normativa de conflicte d'interessos s'està complint i s'han realitzat informes d'aquells càrrecs que sol·liciten un canvi d'activitat. "Si vol endurir-la no tinc inconvenient que la portin a la Cambra, però això ja no és de la meva competència i només puc dir-li que, ara, la normativa s'està complint", ha declarat.

Iglesias també ha exigit al titular d'Energia que treballi per "recuperar els 3.500 milions d'euros en costos per la transició energètica" que les companyies elèctriques deuen, segons la seva opinió, a tots els espanyols. Nadal ha recordat que el Govern de Rajoy ha estat el primer en posar regles respecte al sector energètic i ha demanat a Iglesias que "no cal enfrontar-se al sector per ser el sector" o a "una companyia gran perquè hagi de ser dolenta", només que "cal treballar bé perquè hi hagi competència".

Sobre aquesta qüestió, ha recordat el recurs presentat per l'Executiu al Suprem perquè segueixin sent les elèctriques les que segueixin ocupant-se de sufragar el Bo Social, després que el tribunal tombés el sistema de finançament d'aquestes ajudes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés