Publicat 21/04/2016 11:45CET

Mutacions en un gen associat al càncer de mama i ovari també augmenta el risc de trombosi

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Lund (Suècia) han descobert mutacions en el gen BRCA2, relacionat amb el càncer de mama i ovari, que alteren els nivells de les proteïnes associades amb un risc més elevat de trombosi i coagulació, tant en afectades per aquests tumors com en dones sanes.

Després del mateix tumor, la segona causa de mort de les persones amb càncer és el desenvolupament de trombes, coàguls que poden arribar a ocloure un vas sanguini i taponar el pas de la sang, amb un desenllaç moltes vegades mortal.

En aquesta recerca, els resultats de la qual publica la revista 'Thrombosis and Haemostasis', van observar que determinades mutacions en el gen BRCA2 estan associades amb uns nivells més alts en els marcadors de trombosi i coagulació en dones, la qual cosa indicaria una predisposició genètica més elevada a patir la malaltia.

"Aparentment, no és necessari desenvolupar el càncer per promoure aquest estat procoagulant quan hi ha una alteració genètica del BRCA2 ja que l'increment dels marcadors de trombosi i coagulació s'observa en dones portadores de mutacions en BRCA2 amb i sense càncer de mama", ha destacat Antonio López Farré, investigador de la facultat de Medicina de la UCM i un dels autors de l'estudi.

Per arribar a aquestes conclusions, els científics van analitzar mostres de sang de 25 dones amb mutacions en aquest gen de la Unitat de Càncer Hereditari de l'Hospital Clínic Sant Carlos (Madrid), de les quals 12 havien estat diagnosticades i tractades de càncer de mama, mentre que tretze estaven sanes.

VAN EXCLOURE DONES AMB ANTECEDENTS FAMILIARS

Perquè el factor hereditari no influís en els resultats, els autors van excloure de l'estudi les pacients que tenien historial familiar de càncer d'ovari o que havien estat diagnosticades amb aquest tipus de tumor.

Els científics van utilitzar tècniques de seqüenciació genètica i de separació i quantificació d'expressió de proteïnes en les mostres de sang de cada pacient, comparant les que tenien càncer i les que no. I, en tots els casos, les mutacions en aquest gen van alterar els nivells en plasma de les proteïnes associades amb un risc més elevat de trombosi i coagulació.

Per prevenir aquests episodis, segons ha afegit Pedro Pérez Segura, de l'Hospital Clínic Sant Carles, "caldria estudiar si aquest tipus de dones podrien beneficiar-se de l'ús de tractaments anticoagulants i d'un seguiment més exhaustiu dels perfils de coagulació".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés