Publicat 21/6/2020 19:56:55 +02:00CET

Museus i centres culturals sumen centenars de visitants al dia després de reobrir

   Fan un balanç positiu de la reobertura i de l'acolliment del públic

   BARCELONA, 21 juny (EUROPA PRESS) -

   Museus i equipaments culturals han reobert al públic i han reprès la seva activitat presencial gradualment en les últimes jornades després del tancament per l'estat d'alarma pel coronavirus, i han sumat centenars de visitants al dia, han explicat a Europa Press diverses fonts de museus.

   És un retorn que des de les institucions i centres museístics valoren de manera positiva i amb el qual es mostren "molt contents", ha assegurat a Europa Press la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán.

   Durán ha celebrat la "estupenda" reacció ciutadana i ha posat en valor l'agraïment i la resposta favorable que ha advertit per part dels usuaris i els visitants durant les dues primeres setmanes de tornada a l'activitat presencial.

   Des de el 1 de juny, els centres culturals CaixaForum han acollit un total de 24.000 visitants en tota Espanya; a Catalunya, la província de Barcelona, que ha acollit uns 370 al dia, suma un total de 6.600, mentre que Tarragona, Girona i Lleida han reunit prop de 4.700--; i el Cosmocaixa de Barcelona, obert des del 15 de juny, ha reunit uns 2.100 visitants.

   Segons Durán, la reobertura és el signe més gran de normalitat que es pot projectar des dels centres i equipaments culturals, el paper dels quals de promoció de la cultura com a eina de cohesió social "es consolida" en uns moments que ha titllat de delicats.

SENSE PÚBLIC ESCOLAR O MAJORS DE 65

   Les edats dels visitants es concentren entre els 30 i els 65 anys, per la qual cosa ha suggerit que "hi ha por en el públic major de 65 anys"; d'altra banda, ha remarcat l'impacte de l'absència del públic escolar i de les activitats programades en relació amb la docència.

   No obstant això, ha explicat que el públic habitual dels centres culturals de La Caixa és local i de proximitat, amb la qual cosa no depenen del turisme, cosa que facilita un retorn a la normalitat "més ràpida".

VISITANTS LOCALS I DE PROXIMITAT

   Fonts del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) han assegurat que actualment la intenció del museu és centrar-se a treballar i col·laborar amb els col·lectius socials, entitats, artistes i públic local i de proximitat.

   Malgrat remarcar que és aviat per extreure conclusions, des del MNAC han explicat que la situació és "esperançadora" i creuen que la xifra de visitants seguirà una tendència creixent i anirà augmentant de manera gradual al llarg de les properes setmanes i mesos.

   El MNAC va reobrir el 10 de juny, i en la primera setmana d'activitat ha acollit un total de 2.800 visitants, una xifra que contrasta amb els 2.000 visitants en una jornada habitual, han informat fonts del centre, que recorden una jornada de reobertura "molt emocionant" en la qual van acudir 'amics del museu', a més de famílies, parelles i altres visitants de diferents perfils.

   "El museu té un paper a complir", han assegurat des del MNAC, fent referència al compromís de responsabilitat social de les institucions i centres culturals, que passa per proporcionar un espai cultural de qualitat i de difusió cultural i patrimonial.

PROTOCOLS I MESURES DE SEGURETAT

   Des de la xarxa de museus locals de la Diputació de Barcelona, que també ha reobert la pràctica totalitat dels seus centres culturals, han valorat "molt positivament la volta l'activitat presencial", que ha comportat una afluència de visitants que ha incrementat amb el pas dels dies.

   El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha assegurat que de cara a la reobertura s'ha posat especial atenció a un retorn segur dels professionals dels museus al seu lloc de feina, juntament amb l'aplicació de les mesures i protocols de seguretat i la preservació dels actius patrimonials gestionats pels museus.

Contador