Actualitzat 30/4/2019 15:17:30 +00:00 CET

El Museu del Prado, Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2019


Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

OVIEDO, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional del Prado ha estat guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2019, segons ha fet públic aquest dimarts a Oviedo el jurat encarregat de la seva concessió. En aquesta edició concorrien un total de 29 candidatures procedents de 14 països. Aquest ha estat el segon dels vuit Premis Princesa d'Astúries que es concedeixen aquest any, els quals compleixen la seva trenta-novena edició.

Aquesta candidatura ha estat proposada conjuntament per Mario Vargas Llosa i Antonio Muñoz Molina, Premi Príncep d'Astúries de les
Lletres 1986 i 2013, respectivament; Norman Foster i Rafael Moneo, Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2009 i 2012, respectivament; Alberto Anaut, president de La Fábrica i de la Fundación Contemporánea, Luis Gordillo, Cristina Iglesias, Julio Llamazares, Gonzalo Suárez, Jaime Rosales, Aitana Sánchez-Gijón, Alberto García Alix, Chema Madoz, Pierre Gonnord, José Luis Gómez, Juan Barja i Javier Gomá.

El Museu Nacional del Prado es va inaugurar a Madrid el 19 de novembre del 1819 com a Real Museu de Pintures i Escultures per albergar obres procedents de les col·leccions reials, que havien començat a prendre forma al segle XVI amb Carles I i que van ser enriquides per tots els monarques que el van succeir. Amb un primer catàleg integrat per 311 pintures, el Museu, que aviat va canviar la seva denominació a Museu Nacional de Pintura i Escultura, ja servia de dipòsit per a 1510 obres més procedents dels 'Reales Sitios'.

Dos-cents anys després de la seva inauguració, després de diverses reformes i successives ampliacions, el Museu del Prado segueix complint l'alta missió de conservar, exposar i enriquir el conjunt de les col·leccions i obres d'art que, estretament vinculades a la història d'Espanya, constitueixen una de les més elevades manifestacions d'expressió artística de reconegut valor universal.

Convertit en la institució cultural més important d'Espanya i en una de les pinacoteques més destacades del món, el Museu Nacional del Prado té una col·lecció de prop de 8.000 pintures, de les quals 1.700 estan exposades a l'edifici Villanueva i més de 3200 es distribueixen entre 255 institucions culturals de tot Espanya.

Les seves sales, per les quals passen anualment gairebé tres milions de visitants -més de la meitat estrangers-, han servit d'inspiració a alguns dels pintors més significatius dels últims 150 anys, com Fortuny, Sorolla, Picasso, Monet, Renoir, Durant o Chase.

El Prado és conegut més com a museu de pintors que de pintures per la singularitat del seu origen depenent del mecenatge reial dels segles XVI i XVII, orientat a reunir el nombre més alt d'obres possible dels artistes preferits. Per aquest motiu, el Museu té els conjunts més importants d'El Bosco, Ticià, El Greco, Rubens, Velázquez o Goya, en alguns casos amb més d'un centenar d'obres.