Publicat 22/06/2024 13:29

El Museu Memorial de l'Exili incorpora noves referents femenines de l'exili republicà

Una sala del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Girona)
EDDY KELELE - GOVERN

Exposa en plafons la història de desenes de persones referents de l'exili

GIRONA, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha remodelat les instal·lacions per incorporar més referents femenines de l'exili republicà per promoure una memòria històrica amb més perspectiva de gènere, segons ha informat el Govern aquest dissabte en un comunicat.

El museu ha inclòs una vintena de referents femenines en una de les sales més importants, "El Llegat", dedicada a destacar personalitats de l'àmbit literari, científic i polític, que abans de la remodelació contenia unes 50 referències, set de les quals eren de dones.

Algunes de les referents incorporades són: la mestra i política Natavidad Yarza; la poeta Montserrat Abelló; la mestra Antònia Adroher; l'artista plàstica Remedios Varo; la periodista Irene Polo; l'actriu de teatre Maria Casares; o la biòloga i pedagoga Margalida Comas.

"VAN SER DECISIVES"

El director del museu, Miquel Aguirre, ha expressat que la recuperació de la memòria democràtica amb mirada feminista és essencial per oferir una visió completa de la història: "Elles també hi eren i van ser decisives", ha remarcat.

En diferents plafons, el museu exposa la història de cada personalitat, el seu protagonisme durant la República i l'impacte de l'exili en la seva carrera professional.

A més, s'ha instal·lat un espai interactiu amb una pantalla tàctil que explica el fenomen dels refugiats amb un enfocament tant del passat com del present.

El MUME, inaugurat fa 16 anys a la Jonquera (Girona), forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria i fomenta iniciatives de recuperació i divulgació de la memòria de l'exili republicà, a més de la investigació històrica i la difusió pedagògica.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés