Publicat 24/10/2014 17:42

El Museu Marítim mostra en una exposició el repte històric de fotografiar sota l'aigua

Traje y cámara submarina de Louis Boutan, de finales del siglo XIX
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) explica la història de la fotografia submarina i els seus personatges més destacats amb 'Càmeres submarines. El repte de fotografiar sota l'aigua', una mostra única en el món per la seva temàtica i peces exclusives, que es podrà visitar des d'aquest dijous fins al 12 d'abril.

L'exposició reuneix al voltant de 200 peces --un 80% de les quals són càmeres i carcasses submergibles--, i intenta reflectir, amb el disseny de l'espai, el "món fosc i desconegut de llegendes i mites que és el mar", segons han relatat els comissaris de l'exposició: la directora de l'arxiu fotogràfic del MMB, Silvia Dahl, i el col·leccionista mundial més important de càmeres submarines, Andrés Clarós.

La mostra inclou peces úniques en el món i exemplars limitats, reunits per primera vegada: un exemple és la càmera amb què es van rodar les imatges submarines del Titanic que apareixen a la pel·lícula de James Cameron, o prototips experimentals dels inicis de la fotografia amfíbia al voltant del món.

També poden veure's elements històrics relacionats amb l'exploració submarina, com el neoprè fet de cautxú que va vestir el primer home del món que va baixar a una profunditat de 100 metres i va sobreviure, el submarinista català Eduard Admetlla --com figura al 'Llibre Guiness dels Rècords'--.

EXPLORACIÓ, DIVULGACIÓ I POPULARITZACIÓ

'Càmeres submarines' comença l'itinerari amb rèpliques dels primers artefactes inventats per l'home per adaptar-se al medi aquàtic, una pesada campana i un vestit de bus, del 1644 i 1715, respectivament.

Partint del poderós imaginari, la col·lecció explora els primers avenços tècnics de principi de segle XX per conèixer el fons marí i fotografiar-lo, i en destaca els pioners --el primer fotògraf submarí, Louis Boutan, i el primer explorador, Hans Hass--, amb els seus invents i documents anecdòtics on se'ls pot observar en acció.

Com a curiositat, s'exposa la primera pel·lícula cinematogràfica submarina, del 1916, un èxit de crítica i públic on apareix un monstruós pop mecànic que molts van creure real fins anys després d'estrenar-se el film, segons ha explicat l'assessor i documentalista de la mostra, Enrique Dauner --les fotografies aquàtiques del qual també s'exposen a la col·lecció--.

Una vegada superades les barreres adaptatives --amb vestits i càmeres més autònoms i l'aparició de la fotografia en color--, entre els anys 50 i 90 és l'època dels grans divulgadors, com el mediàtic investigador Jacques Cousteau i el cineasta Christian Pétron, els èxits dels quals són presents en l'exposició.

A través d'aquest recorregut cronològic s'arriba a la popularització de la tècnica, amb càmeres a l'abast de tots els públics, i la generalització de la fotografia marina amb motius estètics i artístics.

UNA EXPOSICIÓ INTERACTIVA I FAMILIAR

'Càmeres submarines' ofereix elements interactius i lúdics on es poden experimentar els avenços científics, decorats on els visitants poden fer-se fotografies, i panells en braille i gravats en relleu per fer la mostra accessible a discapacitats visuals.

Es pot accedir a l'exposició amb l'entrada general del museu --gratuït els diumenges a la tarda--, i es programaran activitats familiars, en especial durant l'època nadalenca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés