Publicat 18/02/2015 15:30

El Museu del Disseny dedica la seva primera exposició temporal al disseny funcional

Exposición 'Disseny per viure'
EUROPA PRESS

La mostra reflexiona sobre com el disseny pot ajudar al canvi social

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El Museu del Disseny de Barcelona dedica la seva primera exposició temporal al disseny funcional d'objectes, que suposa el 99% de les creacions d'aquest àmbit i se centra a solucionar problemes quotidians, ha explicat el comissari Òscar Guayabero aquest dimecres, en la roda de premsa de presentació.

'Disseny per viure. 99 projectes per al món real', que s'obrirà al públic aquest dijous i podrà veure's fins al 17 de maig, té 99 projectes que "recullen una preocupació de l'entorn i tracten de donar-li una solució", ha descrit la directora del museu, Pilar Vélez.

L'exposició vol dialogar sobre com el disseny pot influir en el canvi social, ha destacat Vélez, que ha afegit que el fet que compti amb un 55% d'autors internacionals --el 45% de peces són dissenyades a l'Estat-- "demostra que la sensibilitat per aquests temes és universal".

Tots els projectes estan comercialitzats o estan de camí, "tots són reals", ha descrit el comissari, que els ha dividit en quatre àmbits principals: el disseny per curar, per educar, per protegir i per fer el món més accessible i sostenible.

Per exemple, la mostra té una vara de colors per al sèrum amb patinet integrat perquè sigui menys traumàtic per a nens hospitalitzats, un dispositiu que converteix en cadira de rodes qualsevol seient, un molí de vent vertical urbà amb la mateixa eficàcia que un de 10 metres o una esfera que detona mines antipersones de manera segura.

"Alguns projectes són només solucions temporals per a emergències puntuals", com un simulador de parts per a zones on moltes dones no tenen assistència, que ajuda però no soluciona el problema de la falta de cobertura mèdica, ha assenyalat Guayabero.

En altres casos, un disseny quotidià adquireix valor al canviar el seu entorn, com passa amb les copes menstruals, una alternativa sostenible en occident que en alguns països d'Àfrica es converteix en una solució per mantenir en la intimitat un tema molt tabú, ha subratllat el comissari.

EL DISSENY QUE CANVIA LA VIDA

"Algunes vegades són respostes molt simples, però canvien la vida" i desdramatitzen, com és el cas d'una impressora 3D amb pròtesis de mans de colors que fan que un nen passi de ser el rar de classe a un superheroi, han valorat.

L'exposició es dirigeix a creadors, dissenyadors i usuaris, per la qual cosa a més d'allotjar conferències i diàlegs, té una zona de proves que permet testar alguns objectes i eliminar la barrera museística amb els visitants.

Està ordenada com una línia de vida: comença amb solucions prenatals i finalitza amb una urna de cendres que serveix d'abonament per als arbres.

A diferència del disseny d'autor, que en realitat representa sol l'1% dels projectes que es porten a terme, "el dissenyador només forma part d'un equip multidisciplinari, que busca els problemes en la convivència amb els usuaris, que acaben sent els autèntics dissenyadors", ha relatat Guayabero.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés