Actualitzat 22/10/2015 16:55

El Museu d'Història de Catalunya rescata la memòria de Mauthausen amb fotografies de Francesc Boix

Fuerzas de la SS en Mauthausen
PAUL RICKEN/MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA

Commemora 70 anys dels camps de concentració i la II Guerra Mundial

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Història de Catalunya (MHC) commemorarà 70 anys de la II Guerra Mundial i dels camps de concentració en l'exposició 'Més enllà de Mauthausen', en què rescata la memòria del camp de concentració de Mauthausen a través de les imatges del fotoperiodista intern Francesc Boix.

Es tracta de la primera retrospectiva de l'autor, i presenta imatges inèdites de la seva joventut procedents del fons de la Comissió de la Dignitat i de l'etapa posterior a l'alliberament procedents del fons de l'Associació Amical de Mauthausen.

A la presentació de l'exposició, el director del museu, Jusèp Boya, ha apel·lat al "deure de memòria" del museu envers la contesa mundial i el drama dels camps de concentració.

En la nova sendera del museu, aquesta exposició encaixa amb la perspectiva de mostrar una "Catalunya oberta al món", en aquest cas a través d'un fotoperiodista fins ara desconegut, a qui el museu també vol retre homenatge.

"De no ser per la seva vida curta --va morir als 31 anys--, Boix s'hagués convertit en un dels fotoperiodistes consagrats catalans de la Guerra Civil i la Guerra Mundial", ha destacat Boya a Europa Press.

Algunes de les imatges de Boix van servir perquè els crims del nazisme no quedessin impunes en els judicis de Nuremberg i Dachau, ha subratllat la comissaria, Rosa Toran.

A més, l'exposició permet aprofundir en la col·lecció del museu, que ha conservat i recuperat amb mirament el testimoni fotogràfic de Boix que mostra imatges dures sobre el seu internament al camp de concentració de Mauthausen, emblema de la deportació republicana.

Entre el conjunt d'imatges, destaca la de la primera assemblea del Partit Comunista espanyol al camp de concentració de Mauthausen que es va celebrar celebrada a la sala de dutxes on el règim de les SS 'netejava' els interns a la seva arribada.

JUSTÍCIA, LLIBERTAT I TOLERÀNCIA

"Tant de bo que l'exemple del coratge de persones com Francesc Boix ens ajudi a recuperar la visió i a reforçar el nostre compromís en la defensa de la justícia, la llibertat i de la tolerància", ha remarcat Boya.

A l'itinerari, que mostra tasques més enllà de Mauthausen, també s'ha de recalcar la recuperació de fotografies que Boix va robar des de la seva posició avantatjada al Servei d'Identificació del camp gràcies a la col·laboració d'altres interns i d'Anna Pointner, una veïna del poble que va salvaguardar els negatius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés