Publicat 27/01/2014 12:43

El Museu dels Cultures del Món de Barcelona obrirà amb 557 peces de tot el món en 2015

J.Ciurana y J.L.Alay
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El Museu dels Cultures del Món de Barcelona obrirà a començament del 2015 amb un total de 557 objectes originals a la col·lecció permanent procedents del Museu Etnològic de Barcelona, la Colecció Folch, la Fundació Arqueològica Clos i la Col·lecció Duran/Vall-Llosera en els palaus Nadal i Marqués de Lió, segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el director general de Patrimoni, Museus i Arxius, Josep Lluís Alay.

Les obres en aquests palaus --que ja han començat-- acabaran a l'octubre, quan podran començar-se a muntar les exposicions per a la seva obertura el gener del 2015, gràcies a la cessió per 20 anys de la Fundació Folch a l'Ajuntament de Barcelona de 2.300 objectes --dels quals se n'exposaran 379--, a més d'una selecció de 117 peces de l'Etnològic i 61 de la Fundació Clos i Vall-Llosera.

Per a Alay, el gran valor d'aquest centre serà la seva tasca de "síntesi" de la quarantena de cultures més importants del planeta, exceptuant Europa, mentre que el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciuana, ha ressaltat la importància de l'obertura dels dos palaus que acolliran el centre.

La planta baixa estarà ocupada per Àfrica, on començarà el recorregut, amb la presentació de l'art de l'antic regne del Benín i l'art de Guinea Equatorial, que també s'aproximarà a les escultures cerimonials i màscares d'Àfrica Occidental i central, mentre que acabarà amb Etiòpia, una dels bressols culturals del continent.

La primera planta estarà protagonitzada per Oceania, que mostrarà al visitant la cultura de Nova Guinea --amb la Casa dels Homes, els cerimonials i l'escultura del Karawari--, Austràlia --amb pintura sobre escorça i cerimonials-- i Rapanui -amb els moais de fusta--.

També en aquesta planta el visitant trobarà la cultura asiàtica, amb sales dedicades a l'escultura, ceràmica, gravat, pintura, joieria i arquitectura de les Filipines, Indonèsia, Índia, Nepal, Nuristan, Gandhara, Tibet, Tailàndia, Birmània, la Xina, Japó i Corea, que permetran comprendre aspectes com l'expansió del budisme.

Amèrica encapçalarà la segona planta amb el seu art precolombí de nord a sud, des de mesoamèrica amb els maies i la cultura de Veracruz, passant per l'Amèrica central, i fins a l'àrea andina tant meridional com septentrional, tot això de la mà d'aixovars funeraris, escultures i aspectes molt particulars de la regió, com el joc de la pilota.

Aquesta col·lecció permanent ha comptat amb l'assessorament d'una vintena d'experts en les diferents cultures de tot el planeta amb l'aval de centres com les universitats de Berkeley, Cambridge, Uppsala, Autònoma de Barcelona i de Viena, a més d'altres institucions d'investigació cultural, com el Museu d'Israel.

TEMPORALS

Les exposicions temporals, que aportaran "dinamisme" al centre, arrencaran amb 'Escriptures', una mostra dedicada a la diversitat de les escriptures, comissariada per l'especialista en lingüística, Miguel Peyró, qur posarà en valor el paper de l'escriptura actualment malgrat tots els avenços tecnològics, segons Alay.

Aquesta exposició disposarà, per exemple, d'inscripcions de diferents tipus, realitzades en escultures com en llibres incunables, per mostrar l'evolució de l'escriptura en els últims 5.000 anys, ha avançat.

També la planta baixa albergarà una zona d'exposicions complementàries, que podran realçar alguna peça concreta de la col·lecció, així com una zona explicativa de l'origen de les col·leccions --que es remunta a 1949 amb Albert Folch, Eudald Serra i August Panyella--, així com de l'origen del llinatge Montcada que són "relativament poc coneguts".

Ciurana ha explicat que aquest dilluns ja s'ha posat en marxa el web del centre, i que s'està estudiant si el director del centre serà la mateixa persona que ara ocupa la direcció del Museu Etnològic.

El pressupost d'aquest centre és de 4,1 milions d'euros adjudicats per a les obres, a més de la museografia, de la qual encara han d'obrir-se les pliques; mentre que el pressupost de manteniment del museu es determinarà en el pla de gestió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés