Publicat 17/1/2014 13:57:10 +01:00CET

Munté crida a participar en la campanya 2.0 de donació de sang per recuperar les reserves

La consellera N.Munté donando sangre
GENERALITAT

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, ha cridat a participar des d'aquest divendres fins al 24 de gener en la major campanya de donació de sang 2.0 que ha organitzat el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, amb l'objectiu d'aconseguir la participació de 5.000 persones per recuperar les reserves dels hospitals catalans, sota mínims després de les vacances de Nadal.

"Donar sang costa molt poc i amb només 20 minuts podem haver ajudat a un familiar, amic o veí que demà pot necessitar una transfusió", ha manifestat Munté, després de donar sang en un punt habilitat a la seu de la Fundació Tàpies de Barcelona.

La consellera ha exalçat el caràcter solidari de la societat catalana i ha instat a aplicar-lo en tots els àmbits perquè "donar sang és donar vida".

Abans de la seva donació, Munté ha actualitzat el marcador de les donacions: a les 12 hores havien donat sang un total de 358 persones.

Sota el lema 'Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang', la campanya té un perfil 2.0 i flama a la participació a través de les xarxes socials, en les que l'entitat té més de 15.000 seguidors.

FESTA DE LA DONACIÓ

Aquells que vulguin participar en aquesta iniciativa, concebuda com "una gran festa de la donació en la qual els ciutadans seran els protagonistes", poden reservar hora en el portal 'donarsang.gencat.cat/marato' i compartir la seva experiència en les xarxes socials amb l'etiqueta #MaratoDonantsCAT.

La iniciativa té la complicitat difusora dels 'ambaixadors 2.0', un grup de 40 donants habituals que s'han compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials.

Des de l'anunci de la campanya el 17 de desembre, l'etiqueta #MaratoDonantsCAT ha estat utilitzada en uns 10.000 missatges, i sent tendència en el conjunt de l'Estat el dia de la presentació, simultània en les quatre capitals catalanes.

La seu de la Fundació Tàpies serà aquest divendres i dissabte el punt neuràlgic de la campanya, apadrinada per l'actor Quim Masferrer, tot i que també es poden fer donacions en els principals hospitals de Catalunya.

MIL UNITATS

Els hospitals catalans necessiten cada dia mil unitats de sang per atendre les necessitats, tenint en compte que el 10% dels pacients ingressats necessiten transfusions, per la qual cosa les donacions han de ser regulars.

Es calcula que el 25% de la població necessitarà rebre sang o algun component sanguini al llarg de la seva vida, cosa que només podrà satisfer-se amb donacions perquè encara no pot fabricar-se malgrat els avenços científics.

De cada donació es beneficien tres persones: la sang se separa en els laboratoris i s'obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma, que serviran per a tractaments diferents.

El 55% dels glòbuls vermells s'utilitzen en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics, mentre que la majoria de transfusions de plaquetes es realitzen per prevenir hemorràgies en pacients que tenen dèficit.