Publicat 22/11/2017 15:01

El moviment de plaques tectòniques va influir en l'aparició i desaparició d'espècies marines

Mapa de l'edat del fons marí en milions d'anys
CSIC

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per científics de l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha demostrat que el moviment de plaques tectòniques ha tingut una influència directa en l'aparició i desaparició de noves espècies marines.

El ràpid creixement de la diversitat animal del Cambriano, fa uns 541 milions d'anys, va finalitzar en l'Ordoviciano uns 70 milions d'anys després, i sempre s'ha pensat que els oceans es van poblar d'espècies noves per factors limitants com l'espai o la competència per l'aliment.

L'estudi d'investigadors del CSIC, publicat a 'Scientific Reports', demostra que la diversificació va poder ralentir-se no només per l'escassetat d'aliments, sinó com a conseqüència del continu reciclatge de l'escorça oceànica.

"La mesura immutable de la Terra implica que el fons del mar s'ha de destruir gairebé al mateix ritme que es crea, de manera que l'escorça oceànica poques vegades té més de 200 milions d'antiguitat", ha dit un dels directors de l'estudi, Pedro Cermeño.

Ha remarcat que tenien interès per comprovar si el continu reciclatge de l'escorça oceànica i la consegüent destrucció del fons marí podrien haver tingut "algun efecte" sobre la diversificació dels invertebrats marins.

Els científics han corregit les corbes de diversitat tradicionals per canvis en la disponibilitat d'aliment, i les estimacions resultants de diversitat en cada interval es van comparar amb l'edat mitjana del jaç marí en el mateix període.

Cermeño ha assegurat que van trobar una "sorprenent relació causa-efecte" entre l'edat de l'estrat marí i la biodiversitat, que responien de forma consistent als canvis en la velocitat dels moviments de plaques.

La desacceleració de les plaques tectòniques en els últims 200 milions d'anys coincideix amb un augment de la biodiversitat, ja que unes altes taxes de reciclatge de l'escorça marina hagués escurçat la història del fons marí el temps disponible per a l'expansió de la biodiversitat.

"Aquest fascinant vincle entre la història geològica del fons marí i la diversitat dels invertebrats marins permetria explicar per què la diversitat en els oceans és inferior a la qual exhibeixen els ecosistemes terrestres", ha remarcat Cermeño.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés