Publicat 29/9/2019 10:37:30CET

Mostren un benefici "espectacular" de la immunoteràpia en alguns tipus de càncer

BARCELONA, 29 Set. (EUROPA PRESS) -

Diversos assajos presentats al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra a Barcelona, han mostrat "un benefici espectacular de la immunoteràpia" enfront de la quimioteràpia, ha explicat el president de l'ESMO, Josep Tabernero, sobre un estudi internacional en càncer gastrointestinal en el qual ha participat l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron (VHIO) de Barcelona.

Aquest assaig va comprovar un tractament amb immunoteràpia enfront de la quimioteràpia, i en centrar-se en pacients amb inestabilitat de microsatèl·lits, que suposen entre el 8% i el 10% dels tumors gastrointestinals, va trobar aquesta millora: "Encara que no sigui una població molt nombrosa, en ells el benefici que s'obté és molt notable", ha dit Tabernero en un comunicat del VHIO.

A partir d'aquest mateix assaig, l'oncòloga María Alsina del VHIO ha mesurat l'impacte en la qualitat de vida dels pacients que reben aquest tractament --anomenat 'pembrolizumab'-- en comparació amb la quimioteràpia: "La qualitat de vida dels pacients va ser semblant entre els dos grups, independentment del tractament rebut", ha observat Alsina.

En el càncer de coll uterí, un estudi va comparar dos fàrmacs en pacients amb aquest tumor en estat recurrent o metastàsic i associat a virus, "amb la finalitat d'explorar noves vies de tractament i proveir d'esperança" a totes les pacients, ha explicat la primera autora, Ana Oaknin, també del VHIO.

Mentre que els resultats demostren un benefici clínic en ambdues combinacions, la taxa de resposta objectiva (ORR) va ser significativament més alta en un dels grups, les que a més d'una combinació d''ipilimumab' i 'nivolumab', van rebre una tanda del segon fàrmac, i particularment va ser superior en les que no havien rebut una teràpia prèvia (46% enfront del 32%).

Els resultats "no solament reflecteixen la creixent promesa de les immunoteràpies administrades en combinació, sinó que també demostren una millora en l'eficàcia per a aquells pacients que tenen molt poques opcions terapèutiques disponibles", ha destacat la investigadora.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.