Publicat 25/5/2020 16:42:56 +02:00CET

Mossos avisa d'una "victimització molt elevada" per estafes en persones amb Alzheimer

   En avançar el desconfinament, hi ha més denúncies per persones que s'han perdut o desorientat

   BARCELONA, 25 maig (EUROPA PRESS) -

   Els Mossos d'Esquadra han avisat aquest dilluns que les persones amb Alzheimer són un col·lectiu amb una "victimització molt elevada" per delictes d'estafes, encara que les xifres globals d'estafes i delinqüència a Catalunya han baixat arran del confinament.

   Ho ha explicat la inspectora de Mossos Montse Escudé en roda de premsa al costat de la presidenta de la Federació de Familiars de Malalts d'Alzhimer (Facac), Inmaculada Fernández, qui ha lamentat el cas d'un home, en una fase inicial de demència i que vivia sol a Barcelona, a qui van intentar estafar.

   Escudé ha assenyalat que, conforme s'ha relaxat el confinament, els Mossos han rebut més denúncies per persones que havien desaparegut per desorientar-se, i ha assegurat que bona part d'elles tenien algun tipus de trastorn o demència.

   Encara que han augmentat durant la desescalada, les xifres de denúncies sobre persones que s'han perdut segueixen en nivells molt inferiors a les mateixes setmanes de l'any passat, i Escudé ha assenyalat que veure comerços tancats o gent amb mascareta pot desorientar algunes persones, per quelcom inusual.

   La inspectora de Mossos també ha recomanat que les persones amb Alzheimer surtin a passejar sempre acompanyades i amb la documentació damunt, i ha demanat que, si es veu a una persona gran desorientada, no se li recrimini, per exemple, no portar mascareta, ja que això pot empitjorar la situació.

REOBRIR CENTRES TERAPÈUTICS

   La presidenta de Facac ha assenyalat que el confinament ha suposat una deterioració cognitiva i alteracions més importants de la conducta per als malalts d'Alzheimer en perdre rutines, i ha destacat que per a les persones que els cuiden ha estat "un confinament dins del confinament".

   Ha qüestionat amb qui es quedaran els malalts si els seus cuidadors han de tornar a la feina, ha demanat que puguin recuperar les rutines el més aviat possible i reprendre l'atenció presencial amb psicòlegs i altres professionals als centres terapèutics.